Dissabte, 4 de febrer de 2023 - Edició 1653
La República

Els CDR acusen Colau de sumar-se a “l’onada repressiva de Buch” amb el desallotjament de l’acampada

Irídia denuncia que la Guàrdia Urbana fes càrregues per desallotjar l’acampada i que els agents no anessin identificats

Agències 20/11/2019
L'acampada de Plaça Universitat l'11 de novembre del 2019

Els CDR han acusat aquest dimecres l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, de sumar-se a “l’onada repressiva de Buch i dels Mossos d’Esquadra” amb el desallotjament de l’acampada de plaça Universitat per part de la Guàrdia Urbana aquesta matinada. A través de Twitter, els comitès han denunciat que els agents de la policia local barcelonina van actuar “de matinada, amb violència, sense identificar i amb detencions irregulars”. Hi ha dues persones detingudes acusades d’atemptat a l’autoritat.

Colau justifica el desallotjament de l’acampada per l’ocupació indefinida de Gran Via i el deteriorament de la situació

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha justificat aquest dimecres el desallotjament de l’acampada de la plaça Universitat per l’ocupació indefinida que s’estava produint en una artèria important per a la mobilitat de la ciutat com és la Gran Via, i també pel deteriorament de la situació a la plaça. “Era de sentit comú que no pot ser que una via tan principal estigui tallada de forma indefinida per una protesta que a més havia anat disminuint de manera significativa, i la situació a la plaça s’estava deteriorant”, ha indicat Colau, que ha assegurat que els cossos policials han intentat primer arribar a un acord “de sentit comú” amb els acampats a través de la mediació, però no ha estat possible. En tot cas, ha assegurat que “el dret a la protesta està sempre garantit per a tothom”.

Colau ha explicat que tant Mossos com Guàrdia Urbana han activat els processos de mediació per arribar a un acord amb els acampats, de forma que es pogués facilitar el dret a protesta però també l’ús de les vies i la mobilitat dels veïns. Com que això no ha estat acceptat pels joves, ha continuat, els cossos policials “han cooperat per poder recuperar l’ús de l’espai públic de la Gran Via, que és una via principal per a la mobilitat, per a molts autobusos i en general per als veïns”, ha insistit.

Al seu parer, el dret a la protesta “està i ha d’estar sempre garantit per a tothom”, però aquesta situació “no es podia perllongar de forma indefinida”. Pel que fa a l’agressió sexual que una noia va denunciar fa uns dies a l’acampada, ha demanat no barrejar qüestions i deixar que els Mossos investiguin el cas, tot i que ha remarcat que no sap si la jove ha presentat denúncia pels fets.

Irídia denuncia que la Guàrdia Urbana fes càrregues per desallotjar l’acampada i que els agents no anessin identificats

Al seu torn, el centre Irídia ha denunciat que la Guàrdia Urbana fes càrregues per desallotjar l’acampada de plaça Universitat aquesta nit, i que els agents no anessin identificats. A través de Twitter, ha remarcat que les funcions d’intervenció en ordre públic es van treure en el passat mandat, però sobretot ha criticat que hi hagi agents de la unitat especial que no vagin correctament identificats. El centre, amb qui l’Ajuntament col·labora sovint, també ha aprofitat per demanar que portin identificació per davant i per darrere, de manera visible i clara. La Guàrdia Urbana ha desallotjat els acampats cap a la 1 de la matinada.

Els acampats desallotjats convoquen una assemblea aquest vespre a la plaça Universitat

Els acampats desallotjats aquesta matinada per la Guàrdia Urbana han convocat una assemblea aquest vespre a la mateixa plaça, a les 19 hores. En un comunicat sota el títol ‘Les places seran sempre nostres’, han criticat que una setmana després de les eleccions, “les forces polítiques que van instrumentalitzar l’acampada” hagin ordenat el seu “desallotjament violent, agredint les acampades i segrestant-ne dues”. Han lamentat que en aquest temps d’ocupació no s’hagi resolt res, ni la sentència del Tribunal Suprem, ni la dels condemnats per abús sexual a Manresa, “ni l’auge del feixisme, ni la brutalitat policial, ni el col·lapse ecològic, ni la mercantilització de la vida”.

“Des d’avui, les nostres companyes detingudes se sumen a una llarga llista de preses polítiques i exigim també el seu alliberament immediat”, han reblat.