Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Els aspirants a mosso tindran més punts si parlen alguna llengua no oficial

|

- Publicitat -

La nova convocatòria de 840 places dels Mossos d’Esquadra que s’ha obert aquest dijous inclourà, per primer cop, proves voluntàries de 16 idiomes no oficials. Seran exàmens no eliminatoris, però donaran més punts als aspirants que els aprovin. Cada aspirant podrà fer un màxim de dos exàmens d’aquests idiomes i tots donaran els mateixos punts.

Els exàmens consistiran en un qüestionari tipus test per avaluar la comprensió oral dels idiomes següents: anglès, francès, alemany, italià, rus, romanès, ucraïnès, àrab dialectal (darija), amazic, wòlof, parlat a Senegal i Gàmbia, mandinga, també parlat a l’oest d’Àfrica, xinès mandarí, urdú/hindi, panjabi, bengalí i tagàlog, que es parla a les Filipines. Els aspirants s’han d’examinar obligatòriament de català, però no de castellà, perquè es considera que tots ja tenen el nivell mínim requerit. Tampoc hi ha la possibilitat de fer examen d’aranès.

Publicitat

La principal novetat de la convocatòria és que es reserven el 40% de les places per a dones, 336, a les quals es modificaran els barems de les tres proves físiques (circuit d’agilitat, pressió sobre banc i cursa de llançadora) per correlacionar esforç i resultat i per distribuir percentualment els resultats i puntuacions dels dos sexes de forma “idònia, equiparable i homogènia”. Per primer cop cadascuna de les tres proves físiques puntua el mateix, un 33,33%.

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha dit que “per primera vegada en una convocatòria de la Generalitat de Catalunya es valorarà el coneixement de 16 de les llengües parlades pels catalans, un coneixement que aportarà als Mossos d’Esquadra més capacitats en el servei a la ciutadania, en el treball de proximitat, en l’atenció a turistes i altres persones d’origen estranger, així com en les tasques policials de tota mena”. “Parlar una llengua és, també, conèixer una cultura, apropar-se, des del respecte, a la ciutadania i interpel·lar als catalans de tots els orígens perquè sentin els Mossos com la seva policia i, si ho volen, puguin presentar-se com a aspirants”, ha afegit.

Et pot interessar  Els Mossos investiguen la mort d’un home a la Rambla de Ponent de Tarragona

Segons el conseller, “cal tenir present que en el segle XXI Catalunya ha tingut una de les transformacions demogràfiques més importants d’Europa, que avui un 20,4% dels catalans han nascut a l’estranger i que a Catalunya s’hi parlen habitualment unes 300 llengües. Amb aquesta mesura que suma diversitat, el cos dels Mossos guanyarà capacitats, identificació amb la ciutadania i, així, podrà oferir un millor servei”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut