Diumenge, 26 de setembre de 2021 - Edició 1158
La República

Els artistes podran cobrar les seves pensions i el seu treball artístic

Aquest dimarts el ple del Congreso aprova el decret llei del Gobierno amb mesures “d’urgència” sobre la creació artística i cinematogràfica. El text permetrà als creadors comptabilitzar la pensió de […]

Redacció
Redacció 22/01/2019
Primer pla del Ministre de Cultura, José Guirao, atenent els mitjans des de la Setmana del Llibre en Català / ACN

Aquest dimarts el ple del Congreso aprova el decret llei del Gobierno amb mesures “d’urgència” sobre la creació artística i cinematogràfica. El text permetrà als creadors comptabilitzar la pensió de jubilació amb el seu treball artístic o poder cotitzar en períodes inactius.

Els diferents partits han avançat el seu suport a l’executiu. Unidos Podemos i Ciudadanos han avançat el seu suport a la mesura. El PP no ho ha confirmat, però s’espera que també hi doni suport, tal com va fer a l’Estatut de l’Artista.

En matèria de fiscalitat, el Reial Decret abaixa l’Impost sobre el Valor Afegit del 21% al 10% pels serveis aplicables a intèrprets, artistes, directors, tècnics que siguin persones físiques, també als productors i organitzadors d’obres i espectacles culturals. D’altra banda s’abaixa del 19% al 15% el tipus de retenció i ingrés a compte de l’Impost sobre la Renta de les Persones Físiques (IRPF) aplicable als rendiments del capital mobiliari procedents de la propietat intel·lectual quan el contribuïdor no digui l’autor. D’aquesta manera es beneficia entre altres, als hereus dels artistes.

El Gobierno, en un termini màxim de sis mesos després de la publicació del decret lleu, procedirà a l’aprovació de la norma reglamentaria, que reguli la comptabilitat de la pensió de jubilació amb activitats d’aquells professionals dedicats a la creació artística que percebin per aquesta activitat drets de la propietat intel·lectual.