Dissabte, 13 d'agost de 2022 - Edició 1479
La República

El TSJM anul·la la prohibició a la Fundació Franco de concentrar-se davant del cementiri de Mingorrubio

El tribunal considera que es vulneraria el dret de reunió

Agències 24/10/2019

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha anul·lat la prohibició que va decretar l’executiu espanyol de fer concentracions davant del cementiri de Mingorrubio aquest dijous, coincidint amb la reinhumació de Francisco Franco. La delegació del govern espanyol a Madrid no va autoritzar les peticions de la Fundació Francisco Franco i de la formació d’extrema dreta Raíces de celebrar un acte davant del cementiri del municipi del Pardo adduint “risc de desordres públics”. Havien fet una crida a “resar per l’ànima” del dictador i a dipositar flors al cementiri. El TSJM considera que la prohibició vulnera el dret de reunió i ha anul·lat les resolucions que no autoritzen les concentracions.

Les organitzacions van desconvocar l’acte però, tot i així, mig miler de persones s’han concentrat a uns 400 metres de l’entrada del cementiri en el punt en el qual la Policia Nacional impedia accedir a persones no acreditades. A la concentració hi ha assistit el colpista Antonio Tejero i s’han viscut moments de tensió. Alguns dels franquistes concentrats duien banderes preconstitucionals i s’han sentit crits de ‘Visca Franco’ i contra Pedro Sánchez i l’independentisme.

Uns 200 franquistes arriben a l’entrada del cementiri de Mingorrubio per homenatjar les restes del dictador

Uns 200 franquistes han arribat aquest dijous a la tarda a l’entrada del cementiri de Mingorrubio per retre homenatge a les restes del dictador. Dos mossens han liderat una marxa que ha avançat resant oracions fins al lloc en el qual s’acaba de reinhumar Francisco Franco. Els manifestants han estat concentrats al matí a uns 400 metres de la porta del cementiri, ja que la Policia Nacional no els ha permès passar. Després que el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) hagi anul·lat la prohibició de concentrar-se davant de Mingorrubio i un cop ha acabat la reinhumació, la policia ha deixat sortir de darrere les tanques els manifestants que han avançat fins al cementiri. Alguns duien banderes franquistes i retrats de Franco.

La marxa s’ha trobat a mig camí amb els familiars de Franco, que sortien en furgonetes de Mingorrubio un cop el prior del Valle de los Caídos i el fill de Tejero han oficiat la missa dins el panteó. Els manifestants els han rebut amb crits de “Franco” i “Visca Espanya” així com “No esteu sols”.

Alguns dels 22 familiars presents a la reinhumació han tret les mans per la finestra per saludar els concentrats. El nét de Franco, Francis, que ha acompanyat el fèretre en helicòpter ha sortit a peu. Els concentrats l’han rodejat per mostrar el seu suport.