Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

El TSJC reobre la causa contra Buch per l’1-O

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha estimat parcialment un recurs d’apel·lació de fiscalia i ha reobert la causa contra l’ara conseller d’Interior, Miquel Buch, per la seva […]

Avatar
Agències 09/04/2019
Miquel Buch, en una imatge d'arxiu / Junts per Catalunya

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha estimat parcialment un recurs d’apel·lació de fiscalia i ha reobert la causa contra l’ara conseller d’Interior, Miquel Buch, per la seva actuació com a alcalde de Premià per celebrar el referèndum de l’1-O. La sala Civil i Penal constata que hi ha unes diligències d’investigació de fiscalia que sostenen que Buch hauria signat un decret mostrant el seu suport al referèndum i hauria ofert locals que poguessin ser utilitzats com a centres de votació.

El tribunal havia arxivat inicialment el procediment contra Buch i Neus Lloveras com a presidents de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), però no s’havia pronunciat sobre la parcel·la municipal. És per això que decideix reobrir només en aquest extrem la causa per poder-se pronunciar sobre els fets investigats per la fiscalia de Mataró-Arenys respecte a l’actuació de Buch quan era alcalde de Premià de Mar.

El TSJC havia arxivat la causa Buch i Lloveras per promoure l’1-O entre els alcaldes, en concret per tres correus electrònics que van enviar com a dirigents municipalistes entre el 6 i el 12 de setembre del 2017 als alcaldes catalans, instant-los a col·laborar amb l’organització del referèndum, després que el Parlament aprovés les lleis del referèndum i de desconnexió i que el Govern signés el decret de convocatòria de l’1-O. Tots aquests preceptes legals van ser suspesos pel TC i es va advertir moltes autoritats públiques, inclosos els alcaldes, que no fessin cap pas per tirar endavant el referèndum. Les notificacions van arribar a l’ajuntament de Vilanova i Premià el 12 de setembre.