Dissabte, 4 de febrer de 2023 - Edició 1653
La República

El TSJC desestima el recurs de Torra contra la data del seu judici

El Parlament manté el Debat de Política General pel mateix dia

Agències 10/09/2019
Quim Torra, president de la Generalitat / Junts per Catalunya

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunuya (TSJC) ha desestimat el recurs del president de la Generalitat, Quim Torra, contra l’assenyalament del seu judici per presumpta desobediència i confirma la diligència en la qual es fixava el seu judici per als dies 25 i 26 de setembre.

En un decret del lletrat de l’administració de Justícia del TSJC, es descarta que s’hagin vulnerat garanties en el procediment i es confirma la data del judici per no retirar els llaços grocs durant la campanya electoral. L’Oficina de Torra va considerar que l’assenyalament era “precipitat” perquè es va acordar la data del judici oral (31 de juliol del 2019) amb data prèvia a la interlocutòria d’admissió i denegació de proves (2 de setembre), cosa que, segons ells, contravenia l’article 785.2 de la Llei d’Enjudiciament Criminal (LeCrim) i va assenyalar que coincidia amb el Debat de Política General al Parlament.

El Parlament manté el Debat de Política General 

Al seu torn, la Junta de Portaveus del Parlament ha mantingut el Debat de Política General fixat per als dies 25 i 26 de setembre, tot i que coincideix amb la data del judici del president de la Generalitat, Quim Torra, al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Fonts parlamentàries han explicat que el PSC-Units han demanat modificar la data del ple per evitar una “confrontació” amb el TSJC i aquesta petició ha comptat amb el suport de Cs i del PP. No obstant això, el representant del Govern en la Junta ha comunicat que Torra no vol canviar la data del Debat de Política General i els grups independentistes -que tenen majoria- hi han donat suport, per la qual cosa el ple es manté els dies 25 i 26 de setembre.

AMPLIACIÓ.- Budó diu que Torra encara no ha decidit si anirà al judici

El president de la Generalitat, Quim Torra, encara no ha decidit si anirà al seu judici al TSJC dels dies 25 i 26 de setembre, o bé si assistirà al ple del Parlament previst pels mateixos dies. Així ho ha explicat la portaveu del Govern, Meritxell Budó, durant la roda de premsa d’aquest dimarts al migdia a Palau, posterior al Consell Executiu. La consellera ha dit que Torra encara no ha pres una decisió però que, sigui quina sigui, rebrà el suport del Govern. Budó també ha apuntat que el president no preveu demanar cap canvi de la data del ple que ha de celebrar el Debat de Política General. Torra tampoc contempla la seva inhabilitació.

Budó ha insistit que la decisió correspon al propi president, i ha avançat que serà l’oficina de Torra qui anunciï “què farà”. El Govern no ha abordat aquest tema durant la reunió del Consell Executiu d’aquest matí, segons Budó.