Edició 1772

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 02 de juny del 2023
Edició 1772

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 02 de juny del 2023

El tritó del Montseny en greu perill per culpa de la sequera

|

- Publicitat -

La sequera continua a Catalunya i molts animals n’estan patint les conseqüències. És el cas del tritó del Montseny, un amfibi endèmic d’aquesta zona, l’única espècie a Catalunya. El coordinador del projecte Life Tritó Montseny, Dani Guinart, ha dit que “el tenim a la UCI, però està estable”. Es tracta d’una bona metàfora per explicar la situació en què es troba aquest animal, ja que malgrat la feina que porten fent des de fa sis anys per tal de preservar-lo, la falta d’aigua a la zona i els estralls del canvi climàtic fan que actualment es mantingui en perill crític d’extinció.

Publicitat

“Si la situació de sequera continua, no sé pas si se’n sortirà”, ha manifestat Guinart. Davant aquesta realitat, les Diputacions de Barcelona i Girona, el Zoo de Barcelona i la Generalitat han decidit seguir amb els treballs de protecció i preservació de l’espècie ara que s’ha acabat el projecte europeu que fins ara se n’encarregava. Des de Life Tritó del Montseny s’han dut a terme una cinquantena d’actuacions vinculades a la investigació i a la divulgació del tritó. S’han centrat sobretot en garantir la connectivitat fluvial, la restauració d’hàbitats de ribera i assegurar el cabal dels torrents.

La connectivitat dels torrents ha estat una de les accions amb un impacte més positivament visible. “Són de les intervencions més fructíferes i més ben rebudes”, ha destacat Guinart. Per una banda, permeten millorar la connectivitat del territori i, per l’altra, netejar els torrents de residus que impedeixen el pas dels tritons. Tot i això, el coordinador del projecte és conscient que no sempre és fàcil tirar endavant aquesta iniciativa. “El problema és que és una actuació cara“, ha apuntat.

Et pot interessar  VÍDEO | La ministra espanyola Teresa Ribera treu pit del tancament del Canal d'Urgell: "La CHE ho ha fet molt bé"

Tots els agents implicats en el projecte han demostrat la voluntat de seguir treballant per la conservació de l’espècie. “Hem de continuar dedicant esforços sobretot per restaurar el lloc on viu, per tornar a tenir un hàbitat com fa 500 anys enrere on la intervenció de l’home no hi era o era mínima”, ha dit Guinart. El responsable de l’àrea de reproduccions del Zoo de Barcelona, Juli Mauri, considera que és essencial recuperar els hàbitats dels tritons. “No podem enviar animals a un destí incert”, ha subratllat. “És molt important que la població que es reintrodueix sigui sana, viable i estable, per enfortir l’espècie”, ha afegit.

Segons es calcula, la colònia actual de tritons del Montseny estaria formada per uns 2.500 exemplars. El Zoo de Barcelona ha criat 350 exemplars en captivitat que, posteriorment, s’han reintroduït al seu hàbitat natural. Per tal que el nombre de tritons segueixi augmentant al Montseny, és absolutament necessari superar aquest llarg període de sequera que vivim des de fa molts mesos al territori català.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió