Divendres, 3 de juliol de 2020 - Edició 707
La República

El TC accepta que els diputats de JxCat al Parlament es personin contra la impugnació dels acords sobre autodeterminació

El ple admet els recursos dels membres de la Mesa de la formació i els 32 diputats contra la suspensió de la tramitació d’iniciatives en resposta a la sentència

Avatar
Agències 29/11/2019
El vicepresident del Parlament i el secretari primer de la Mesa, Josep Costa i Eusebi Campdepadrós, en roda de premsa

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha acceptat per unanimitat que els membres de la Mesa del Parlament de JxCat Josep Costa i Eusebi Campdepadrós i els 32 diputats de la formació es personin contra la impugnació per part del govern espanyol de la tramitació de les últimes iniciatives sobre autodeterminació i reprovació del rei Felip VI.

Així doncs, tots ells seran part en els incidents d’execució de sentència de l’executiu contra els acords de la Mesa del Parlament del 22 d’octubre, que admet a tràmit la proposta de resolució en resposta a la sentència del Tribunal Suprem, el del 29 d’octubre que rebutja les peticions de reconsideració de PP, Cs i PSC i admet a tràmit la moció de la CUP i la del 5 de novembre que rebutja les peticions de reconsideració sobre la iniciativa de la CUP que aposta per exercir l’autodeterminació.

A més, a cinc interlocutòries fetes públiques aquest divendres, el TC admet els recursos de Costa, Campdepadrós i els 32 diputats de JxCat contra les providències del TC que suspenen les decisions de la Mesa d’admetre a tràmit aquestes iniciatives parlamentàries.

El TC argumenta que la personació de Costa i Campdepadrós es produeix pel fet “d’haver estat requerits personalment pel TC com a membres de la Mesa” perquè “estan directament implicats” en els incidents d’execució. “El seu resultat podria afectar d’alguna manera els seus drets i interessos legítims”, diuen.

Amb relació a la resta de diputats, el TC sosté que “els seus drets i interessos legítims podrien veure’s afectats a conseqüència de la suspensió dels acords anteriorment citats”.

El BOPC publica la proposta de resolució de resposta a la sentència que rebutja la “censura” del TC a l’autodeterminació

El Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC) ha publicat aquest divendres la resolució de resposta a la sentència del Tribunal Suprem sobre l’1-O que els grups independentistes van aprovar en el ple de dimarts, amb l’abstenció dels comuns. El govern espanyol ja va anunciar que no permetria res “il·legal” però que esperaria a la “publicació oficial” del text aprovat per la cambra catalana, que rebutjava la “censura” del TC a l’autodeterminació i a la reprovació de la monarquia. El text es va aprovar amb 68 vots a favor de JxCat, ERC i la CUP, i l’abstenció dels vuit diputats dels comuns. Els 21 diputats del PSC-Units i el PPC hi van votar en contra, mentre que els de Ciutadans van abandonar l’hemicicle abans de la votació.

La proposta de resolució denuncia la “censura prèvia que el TC pretén imposar” i cita un fragment que va ser suspès pel Tribunal Constitucional, on s’afirma que el Parlament “reitera i reiterarà tants cops com ho vulguin els diputats i les diputades la reprovació de la monarquia, la defensa del dret a l’autodeterminació i la reivindicació de la sobirania del poble de Catalunya per a decidir el seu futur polític”.

Relacionats