Dissabte, 13 d'agost de 2022 - Edició 1479
La República

El Suprem converteix en multes irrisòries la condemna a presó de dos policies espanyols per apallissar un jove

La jutgessa Carmen Lamela ha agafat popularitat en els darrers anys per -entre altres coses- ser la primera magistrada que va empresonar els líders del procés o dictar sentències tan polèmiques […]

Redacció 04/02/2019
Carmen Lamela, jutgessa espanyola

La jutgessa Carmen Lamela ha agafat popularitat en els darrers anys per -entre altres coses- ser la primera magistrada que va empresonar els líders del procés o dictar sentències tan polèmiques com les dels joves d’Altsasu o els rapers de ‘La Insurgencia’ des de l’Audiència Nacional. Però sembla que això no l’ha aturat en la seva nova etapa al Tribunal Suprem: recentment, una sentència d’aquest tribunal de la qual ha estat ponent ha rebaixat a una irrisòria multa de 1.360 euros la condemna (imposada inicialment per l’Audiència Provincial de Madrid) de més de tres anys de presó de dos agents de la Policia Nacional per agredir i emmanillar de forma il·legal un jove al centre de Madrid.

Els fets haurien ocorregut de matinada l’abril del 2010, quan els agents (de paisà) van arrestar una dona, que afirmava ser periodista i no portava DNI, que els havia demanat explicacions per una detenció anterior. Un altre jove es va posar a mirar el telèfon mòbil prop de l’escena i va sortir corrent quan els agents van cridar-li l’atenció, creient que els estava gravant mentre detenien l’altra persona. Quan el van agafar, el van colpejar per tot al cos, juntament amb altres agents que no han estat identificats. Posteriorment, va ser traslladat a una comissaria (cosa que el Suprem ha usat com un argument que justifica la rebaixa de la condemna pel delicte de detenció il·legal) i deixat en llibertat hores després amb lesions de les quals va trigar més de mig any a recuperar-se.

De fet, els agents encara hauran de pagar una indemnització total de 10.000 euros a la víctima pels danys físics i morals; tot i que el Suprem els ha absolt del delicte de lesions perquè malgrat que aquestes han estat provades no ho ha estat el temps que va necessitar el jove per a recuperar-se. El Suprem també rebaixa les penes als policies espanyols al·ludint que la justícia ha trigat vuit anys a emetre una sentència ferma.