Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

El Suprem britànic declara “il•legal” i “sense efecte” la decisió de Boris Johnson de suspendre el parlament

Els jutges acusen el primer ministre de voler “frustrar o evitar” el debat a la cambra en ple Brexit

Avatar
Agències 24/09/2019
Boris Johnson, en una imatge d'arxiu

Els jutges del Tribunal Suprem del Regne Unit han declarat “il·legal, nul·la i sense efecte” la decisió del primer ministre britànic, Boris Johnson, de suspendre el parlament de Westminster durant cinc setmanes. En una sentència presa per unanimitat, els jutges han determinat que la suspensió de l’activitat de la cambra fins al 14 d’octubre queda anul·lada i que des del seu punt de vista els diputats podrien celebrar un ple “el més aviat possible” si així ho volen. Segons el Suprem britànic, la suspensió de Westminster va ser il·legal perquè “tenia l’efecte de frustrar o evitar l’habilitat del parlament d’exercir les seves funcions constitucionals sense una justificació raonable”.

La decisió del Tribunal Suprem britànic és un cop dur contra Johnson, que ja rep peticions per dimitir de tota l’oposició.

 

Els 11 jutges del tribunal han indicat que la suspensió de la cambra es va fer “en circumstàncies molt excepcionals”, poc abans d’un canvi important per al Regne Unit: la sortida de la Unió Europea prevista pel 31 d’octubre.

 

“El parlament, i en particular la Cambra dels Comuns amb els representants electes del poble, tenen el dret de dir com volen que es faci aquest canvi (del Brexit”, asseguren els magistrats. De fet, consideren que el fet d’allargar fins a cinc setmanes la suspensió del parlament, que normalment és de dues, suposava un impacte “extrem en la democràcia”.