Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

El sector empresarial mostra el seu malestar davant la proposta del govern espanyol de reforma del sistema de pensions

La CEOE veu “populista” el plantejament i denuncia “voracitat recaptatòria” de l’executiu de Sánchez

Redacció 10/03/2023
El president d'ATA, Lorenzo Amor, i la vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño Data de publicació: dilluns 28 de març del 2022, 17:08 Localització: Madrid Autor: David Mugarra / ATA

La CEOE ha rebutjat la proposta del govern espanyol de reforma del sistema de pensions que ha plantejat aquest divendres als agents socials després que el Ministeri de Seguretat Social l’hagi acordat amb la Comissió Europea i amb Unides Podem. “Mostrem la nostra més frontal oposició”, ha dit la patronal en un comunicat.

La CEOE veu “populista” la proposta i denuncia “voracitat recaptatòria” de l’executiu de Pedro Sánchez. “El sosteniment del sistema es fa recaure en els treballadors i les empreses del país mitjançant un augment generalitzat de cotitzacions que minvarà els salaris de tots els treballadors i incrementarà els costos laborals posant en perill la creació de llocs de treball”, afirma l’organització empresarial.

La patronal veu “regressiva en tota la seva extensió” la proposta perquè “implica més anys de treball, més esforç contributiu i menys pensió”. A més, la CEOE considera “inconcebible” que s’hagi assolit un acord amb la Comissió Europea sense un debat previ amb els agents socials en el que veu “una cessió de sobirania sense precedents”.

“La proposta vulnera el necessari debat que hauria d’haver tingut lloc en el Pacte de Toledo i no va acompanyada de l’anàlisi d’impacte que portem reclamant els interlocutors socials des de l’estiu”, afirma la CEOE, que també lamenta que han conegut els detalls de la proposta pels mitjans de comunicació després de “mesos d’absència de diàleg” amb el Ministeri.

A més, la patronal creu que la proposta “posa en risc seriós a les petites empreses i autònoms” i afectarà la creació de llocs de treball i “soscavarà l’esforç de les empreses en les negociacions salarials” perquè els treballadors veuran absorbits els increments en la seva retribució per la càrrega més gran de les cotitzacions.

Per altra banda, l’Associació de Treballadors Autònoms (ATA) ha criticat els plantejaments de reforma del sistema de pensions que el govern espanyol presentarà aquest divendres a la mesa de diàleg social i que s’ha filtrat a primera hora. L’associació de treballadors autònoms vinculada a la CEOE ha dit que “tot apunta” a que l’augment del cost de les pensions es cobrirà amb un “fort increment de les cotitzacions” que posaria en “risc seriós l’ocupació i viabilitat d’empreses i autònoms”.

“La voracitat recaptatòria d’Escrivá i del govern no té límits”, ha reblat el president d’ATA, Lorenzo Amor, en un missatge a Twitter, abans de la reunió entre sindicats, patronal i executiu. Segons han confirmat fonts del ministeri de Seguretat Social, l’executiu ha acordat amb la Comissió Europea i amb Unides Podem que els pensionistes puguin triar per calcular les pensions entre el període actual de 25 anys o ampliar-lo a 29, excloent els dos de pitjor cotització.

La proposta també planteja que els salaris que superin l’import de la base màxima de cotització hagin de contribuir amb una “cotització addicional de solidaritat”, que s’aplicaria sobre la diferència entre la base màxima de cotització i el salari real.