Dimecres, 5 d'octubre de 2022 - Edició 1532
La República

El programa de festes de Tortosa inclou propaganda a favor de conservar el monument franquista

Mireia Boya, que ho veu “inadmissible” i una “vergonya nacional”, ha criticat el silenci de l’alcaldessa Meritxell Roigé

Carme Garau 27/08/2022
El programa de les festes de la Cinta fent propaganda del monument franquista. Twitter: Mireia Boya @yeyaboya

El programa oficial de les festes de la Cinta 2022 ha encetat una polèmica a Tortosa. Un anunci a plana completa defensa el monument franquista que commemora la Batalla de l’Ebre. “Corembe i Tortosins pel Monument us desitgem bones festes de la Cinta”, es pot llegir a la pàgina. Es tracta dels col·lectius que rebutgen la retirada del monòlit en honor a Francisco Franco, que anava a ser retirat fa un any.

La Comissió per la Retirada dels Símbols Franquistes de Tortosa ha considerat “molt greu i inacceptable” que s’inclogui propaganda a favor de la simbologia franquista. Igualment, han avisat que exigeixen responsabilitats a l’Ajuntament de Tortosa.

L’exdiputada de la CUP Mireia Boya també ha titllat d”‘inadmissible” i de “vergonya nacional” que es permeti “propaganda franquista en pàgina sencera i a tot color”. Pel que fa al paper del consistori, ha retret a l’alcaldessa Meritxell Roigé que calli i eviti assumir responsabilitats. “Mai més, enlloc ni contra ningú”, ha reblat en una piulada.

Un monument per commemorar “el genio militar del dictador

Com bé ha recordat el diari Marfanta, el monument ja va ser portada del programa de festes de la Cinta del 1966, l’any en què va ser inaugurat pel dictador Francisco Franco.

Aquest juliol més d’un centenar de persones van tornar a exigir la retirada del símbol franquista de l’espai públic. A l’acte, la periodista i docent Sònia Castelló va explicar que s’havia pensat per commemorar “el genio militar del dictador” i va acabar commemorant “25 anys de pau”, un lema sota el qual es maquillaven 25 anys de dictadura i es perpetrava al riu Ebre un homenatge als vencedors de la Batalla de l’Ebre i de la Guerra Civil, les tropes franquistes.