Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

El poble de Borrell debat fer una consulta per treure-li el seu nom a un carrer

El ple municipal de La Pobla de Segur (Pallars Jussà) d’aquest divendres debatrà una moció presentada per Esquerra Republicana de Catalunya, partit que governa al municipi amb majoria absoluta, que […]

Agències 06/09/2018
El ministre socialista, Josep Borrell, en una imatge d'arxiu

El ple municipal de La Pobla de Segur (Pallars Jussà) d’aquest divendres debatrà una moció presentada per Esquerra Republicana de Catalunya, partit que governa al municipi amb majoria absoluta, que proposa dur a terme una consulta per canviar el nom del passeig Josep Borrell i Fontelles, actual ministre d’Exteriors del govern socialista de l’estat espanyol. Els republicans al·leguen en el seu escrit que alguns veïns els han mostrat el seu “rebuig”, mentre que d’altres els han transmès que volen “mantenir-lo”.

Per aquest motiu, volen plantejar una consulta ciutadana per escollir entre seguir amb el nom actual o canviar-lo per “1 d’octubre”, “Mossèn Rafel”, “Oriol Junqueras” o, fins i tot, “qualsevol altra proposta” que dictamini el ple. Per la seva banda, el grup municipal del PSC de la localitat veu “oportunista” la proposta i considera “que té com a principal objectiu, no només mantenir, sinó augmentar la crispació”.

La moció es sotmetrà a debat i aprovació aquest divendres en el ple. El nom del passeig Josep Borrell i Fontelles, dirigent socialista originari de la localitat, ha generat protestes en els darrers mesos, fins al punt que una de les plaques de la via va desaparèixer.

Per la seva banda, el portaveu del PSC a l’Ajuntament de la Pobla, Joan Carles Boix, ha avançat que el seu grup votarà en contra d’aquesta proposta perquè, al seu parer “es tracta d’una moció que es vol disfressar amb la defensa de la democràcia però en realitat respon a les ànsies de protagonisme i a la voluntat de mantenir la confrontació ciutadana, en uns moments que el que cal és diàleg i entesa”, segons ha expressat el partit a través d’un comunicat. Boix també ha recordat que el seu partit va registrar al juliol una altra moció per demanar al consistori que “rebutgés les faltes de respecte i les desqualificacions que han tingut lloc els darrers mesos envers el Ministre d’Afers Exteriors i Assumptes Europeus, Josep Borrell”.

El portaveu del grup municipal socialista ha explicat que espera que el seu text sigui acceptat en el ple d’aquest divendres i que, a més, el consistori restitueixi la placa que va ser arrencada fa uns mesos “tal i com es va comprometre en el seu moment l’alcalde”, ha dit Boix. En el seu escrit, la formació ha afirmat que “Josep Borrell, fill de la Pobla, és una figura política transcendental en la història democràtica del nostre país, pel territori de Lleida, Pirineu i Aran i pel nostre municipi” i ha volgut fer una crida “a la responsabilitat de l’ajuntament i els seus dirigents”.