Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

El PDeCAT complica la reformulació de l’espai polític que busca Puigdemont

S’inclina per evolucionar a JxCat però exigirà “disciplina” i poder de decisió. El procés de debat del Partit Demòcrata s’allarga però les assemblees comarcals ja en concreten les primeres conclusions

Avatar
Agències 28/09/2019
Pla tancat de l'ofrena del PDeCAT al monument de Rafael Casanova, l'11 de setembre del 2019 (Horitzontal).

El PDeCAT s’inclina per evolucionar a JxCat. Així es desprèn de la majoria d’assemblees comarcals que s’han anat reunint al llarg del setembre, en el marc del procés de debat sobre el futur del partit. Diverses fonts territorials expliquen a l’ACN que les bases de la formació nacionalista accepten virar cap a un nou partit sota les sigles de JxCat, però en posen algunes condicions. En primer lloc, els quadres locals exigiran “disciplina” als associats que decideixin formar part de JxCat, sobretot als independents. D’altra banda, el PDeCAT també reclama poder de decisió, i que l’executiva del nou partit s’esculli a través d’una votació. Les últimes reunions comarcals tindran lloc aquest cap de setmana.

El debat intern havia d’acabar el 20 de setembre però ho farà la setmana vinent. La direcció admet que les conclusions poden trigar més del previst a causa de la convocatòria electoral del 10-N. De fet, el 5 d’octubre està previst que el PDeCAT reuneixi el Consell Nacional per ratificar els candidats amb carnet del partit que concorrin a la llista de JxCat. Si no hi ha novetats, els presos Jordi Sànchez (Barcelona), Jordi Turull (Lleida) i Josep Rull (Tarragona) tornaran a encapçalar les candidatures, amb Laura Borràs (independent) de dos per Barcelona.

En una fase següent, que Sànchez, Turull i Rull puguin mantenir-se a les llistes ja dependrà del Tribunal Suprem. Si la sentència arriba abans del 14 d’octubre, és condemnatòria i se’ls inhabilita, els presos no podran concórrer al 10-N. En aquest cas, Borràs passaria a ser la cap de llista per Barcelona.

Borràs, candidata?

Les fonts consultades coincideixen que Borràs és de les millors situades entre els associats del PDeCAT per erigir-se com a candidata a la Generalitat. A banda de la portaveu de JxCat al Congrés i exconsellera de Cultura, també ha circulat el nom del titular de Territori, Damià Calvet, entre alguns sectors. Al procés no s’ha preguntat directament sobre preferències per aquesta figura, però els associats sí que n’han dit la seva.

També impera l’acceptació del lideratge de Carles Puigdemont, alhora que s’admet que JxCat pateix una manca de figures que guiïn la formació a Catalunya. “Falta algú que mani territorialment”, han fet notar.

Encara sobre noms, algunes fonts asseguren que Puigdemont vol nodrir la direcció de JxCat del seu nucli més proper, format per la pròpia Borràs, Elsa Artadi, Albert Batet o Josep Costa. I que l’expresident de la Generalitat prefereix les dues exconselleres com a possibles candidates a la Generalitat, abans que Miquel Buch -l’únic dirigent que s’ha ofert de moment per encapçalar el projecte.

El president del PDeCAT, David Bonvehí, vetaria tan Borràs com Artadi i Buch. En canvi, podria ser més permissiu amb Calvet.