Dissabte, 24 de setembre de 2022 - Edició 1521
La República

El partit independentista amb més votants que no volen la independència guanya les eleccions catalanes segons el CEO

ERC en té un 15% superant àmpliament Junts, amb tan sols un 3,4%, i la CUP, amb un 5,7%

L'Ull de Déu 23/10/2020
El president del grup parlamentari d'ERC, Sergi Sabrià, i la portaveu del Govern, Elsa Artadi, surten breument de la cimera al Parlament el 4 d'octubre de 2018 (horitzontal).

De debò que hi ha votants que no volen la independència, però que votaran a partits independentistes?

El CEO diu que sí que n’hi ha i, mentre que, dins de Junts i la CUP, els percentuals podrien considerar-se poc significatius, la dada del 15% dels votants d’ERC que no volen la independència és un fet destacat. Aquesta dada és conseqüència i reflex de la campanya republicana d’ampliar la base? Si és així, la pregunta és: si ERC atia més el procés independentista, aquest 15% seguiran votant-la o aniran marxant?

Més dades d’aquesta enquesta: Un 4% dels votants d’ERC no saben si volen la independència, en contrast amb el 0% dels votants de la CUP i un 1,2% dels votants de Junts.

Creiem que és dada realment significativa que hi hagi un 4% dels votants diguin, a la vegada, que no saben si volen la independència i que voten ERC. El contrast amb la rotunditat del votant cupaire és aclaparant.

Posat a l’inrevés, La CUP, amb un 94,3% i Junts amb un 93.8% de votants que volen la independència, destaquen sobre el 79,5% dels votants d’ERC.

Mentre Junts i la CUP tenen un molt alt percentatge de votants que volen la independència, a ERC no succeeix el mateix. Aquest percentatge del 79% fa que els republicans, si no clarifiquen la seva proposta per a la independència, puguin perdre votants d’aquest gruix majoritari o, per contra, perdin el 15% dels que no volen independència. Ens trobem doncs que, ara mateix, ERC hagi de fer tot el possible per mantenir el màxim de les dues bosses de vot.

Quina estratègia és més guanyadora, la d’ERC d’aglutinar diferents sensibilitats en l’eix nacional o la de JuntsxCat i la CUP que hi van a pinyó fix? Ho veurem el 14F.

Fins després de l’1-O, ERC no va anar augmentat en votants que diuen que no volen la independència i això, cada cop més li està comportant al partit uns equilibris difícils d’entendre pel majoritari votant independentista que té. ERC està ampliant la base, però el seu electorat independentista aguantarà o es veurà temptat per les altres dues opcions que no dubten? El 14-F, si és possible celebrar les eleccions, tindrem resposta a aquest interessant dilema.