Dimecres, 1 de febrer de 2023 - Edició 1651
La República

El Parlament presenta les al·legacions a la JEC per defensar l’acta de Juvillà

Laura Borràs ha reivindicat que la cambra protegeix els drets i llibertats dels diputats i dels seus electors

Agències 14/01/2022
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, posant la mà a l'espatlla del secretari tercer de la Mesa i diputat de la CUP, Pau Juvillà, el 16 de novembre del 2021

El Parlament ha presentat al·legacions a la Junta Electoral Central (JEC) per defensar l’acta del diputat de la CUP Pau Juvillà. El document, signat pels lletrats, sol·licita que s’acordi desestimar els escrits de Vox, Cs i PPC en què demanen retirar-li l’acta per la sentència del TSJC, que el condemna a sis mesos d’inhabilitació per no treure els llaços grocs de la Paeria. Un clar atac a la llibertat d’expressió i a les llibertats fonamentals.

La JEC, que hauria d’actuar com a àrbitre electoral va pressionar la presidenta del Parlament, Laura Borràs, perquè retirés l’escó, però les forces independentistes van blindar l’acta de Juvillà. Avui, la presidenta ha defensat en un missatge a Twitter que a la cambra es protegeixen “drets i llibertats: les dels diputats i les dels seus electors”.

Entre els arguments esgrimits en les al·legacions, s’assenyala que la sentència penal no és ferma, ja que “contra aquesta es pot interposar un recurs de cassació davant del Tribunal Suprem”. I, de fet, consta al document, aquesta és la voluntat de Juvillà. “Es tracta, doncs, d’una condemna penal que encara pot ser revisada en la via judicial i la interposició del recurs determina que la pena encara no es pugui fer efectiva”.

El text considera que les peticions de Cs, Vox i PPC, que demanen a la JEC que deixi sense efecte l’acta de diputat de Juvillà, no tenen “cap sentit”. “No en té perquè es tracta de la verificació del règim d’incompatibilitats, no de causes d’inelegibilitat pròpiament dites”, raonen els lletrats. “Sobretot, perquè la JEC no pot dictar, sota pena d’excedir les seves competències, una resolució que impliqui revisar, substituir o deixar sense efecte la resolució adoptada pel Parlament”, conclou el text.