Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024

El mitjà especialitzat Euobserver dona veu a les víctimes independentistes de l’espionatge amb Pegasus

|

- Publicitat -

Euobserver, el mitjà especialitzat en les qüestions que afecten la Unió Europea, dedica una peça a donar veu a les víctimes independentistes que han patit l’espionatge de l’Estat espanyol amb el programari il·legal “Pegasus“. El mitjà posa de manifest que les persones espiades reclamen justícia i reparacions per part dels responsables d’aquest cas d’espionatge i persecució.

Així, Euobserver explica que “la prominent economista i acadèmica catalana Elisenda Paluzie, va ser objectiu del programari espia israelià Pegasus. Paluzie va declarar que els atacs van succeir el primer dia de les eleccions internes a l’ANC”, tot relatant que els atacs estaven perfectament dissenyats perquè les víctimes caiguessin al parany, amb l’objectiu d’obtenir el control total del dispositiu mòbil de Paluzie i les altres 64 persones espiades. El mitjà també destaca que Paluzie, de la mateixa manera que 17 persones més, va ser espiada amb l’aprovació de la justícia espanyola, així com que el seu únic crim era presidir l’ANC.

Publicitat

Un altre testimoni que recull Euobserver és el d’Elena Jiménez, la cap d’afers internacionals i advocacia d’Òmnium Cultural. Relaten que Jiménez a ser espiada amb Pegasus en tres ocasions, entre el mes de febrer i maig del 2020; destaquen també els casos del periodista Marcel Mauri i l’exmembre d’Òmnium Jordi Bosch. “El que teníem en comú és que érem part del cercle proper de Jordi Cuixart”, afirma Jiménez al mitjà. Euobserver recalca que Cuixart va ser empresonat a causa del seu rol a les manifestacions independentistes del 2017, quan també era president d’Òmnium, tot afegint que en el moment en què Jiménez va ser espiada, ella “enviava informació confidencial a grups de drets humans com ara Amnistia Internacional o Front Line Defenders”.

Et pot interessar  Ofensiva de l'Eurocambra contra les ciberestafes: "Calen incentius reals perquè els bancs actuïn"

Amb tot, el punt en què més incideix l’article d’Euobserver és en el fet que cap de les víctimes entrevistades pel mitjà ha rebut alguna explicació o reparació per part dels responsables que van autoritzar l’espionatge.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut