Dissabte, 4 de febrer de 2023 - Edició 1654
La República

El ministre de Cultura es compromet a complir els acords amb Catalunya

Aquestes són les paraules de fonts de la conselleria de Cultura a l’hora de valorar la reunió d’ahir amb el ministre José Guirao. Les mateixes fonts afirmen a La República […]

Joan Vila i Boix 18/10/2018
Conselleria de Cultura

Aquestes són les paraules de fonts de la conselleria de Cultura a l’hora de valorar la reunió d’ahir amb el ministre José Guirao. Les mateixes fonts afirmen a La República que les relacions entre les dues administracions ara tornen a un punt de normalitat, sobre la qual es podrà tenir una relació amistosa. D’aquesta manera la consellera hauria desbloquejat 47 milions d’euros més les ampliacions de pressupostos dels museus i fundacions de Catalunya.

Borràs ha aconseguit desbloquejar la gran majoria de les qüestions del ‘memorial de greuges’ que va enviar al Ministeri al mes de setembre després de les seves dues trobades a Barcelona amb el ministre. En concret, l’acord suposa el desbloqueig una inversió de 4 MEUR de l’Estat al Museu Arqueològic de Tarragona (2 milions al 2018 i 2 al 2019) i a la Necròpolis Paleocristiana d’1 milió. Al Museu Arqueològic es començarà ja la contractació de les obres i a la Necròpolis es contractaran al 2019.

Pel que fa a la biblioteca Provincial de Barcelona, l’acord implica que es refarà el projecte que havia quedat desfasat. Les dues parts s’han donat un termini fins a desembre per tancar el nou programa de la Biblioteca, i el 2019 es demolirà l’edifici existent al solar i es farà un nou projecte perquè “a finals del 2019 puguem començar a contractar i iniciar la inversió a l’any 2020”, en paraules de Guirao.

Segons el ministre, la demolició de l’edifici està consignada als pressupostos del 2018 i es durà a terme al 2019, tot i que el gruix de la inversió, que s’aproxima als 30 milions d’euros, es consignarà als pressupostos dels 2019 i anys següents.

Pel que fa a l’Arxiu Històric de Girona, Guirao ha afirmat que la conselleria i el Ministeri estan d’acord en com cal abordar la qüestió, i han quedat a parlar amb l’Ajuntament per “desbloquejar” una qüestió relacionada amb les parcel·les que s’utilitzaran.

En el cas de l’ampliació de l’Arxiu de Tarragona, on l’Estat invertirà 12 milions d’euros, tots dos faran pròximament una vista ”per veure la qualitat del projecte i posar-lo en marxa”, mentre que a l’Arxiu Històric de Barcelona, on la inversió serà d’entre 10 i 20 milions, les dues parts han quedat en “seure per veure quin tipus d’arxiu i en quin lloc es farà”, en paraules del ministre.

Respecte a l’ampliació del MACBA, les dues parts estan d’acord amb el projecte que ja es va aprovar. “Les dues institucions estem disposats i compromesos a fer la inversió que correspongui com a membres del Patronat i restem a l’espera que l’Ajuntament de Barcelona desbloquegi el tema”.

Ampliació de les subvencions

Guirao també s’ha compromès a ampliar les subvencions a les institucions on està present el Ministeri, com el MNAC, el Liceu, el MACBA, les Fundació Tàpies i Miró i el Mercat de les Flors. Segons el ministre, “a la majoria de les institucions hem acordat mantenir aquesta línia de col·laboració” i “el Ministeri ha previst als pressupostos del 2019 una ampliació de les subvencions”.

En aquest aspecte, ampliarà la subvenció del Liceu per tapar el “desfasament de l’any passat” quan “el Ministeri va aportar menys que el que li corresponia”. I en el cas de Tàpies i Miró també perquè “el Ministeri havia baixat la seva aportació”. “Ara la normalitzem amb criteris que estem d’acord els dos”, ha dit el ministre.

Reunió sobre els ‘papers de Salamanca al novembre’

Tots dos han acordat tancar el retorn dels ‘papers de Salamanca’ pendents a la Comissió Mixta que es va crear el 2005. Segons Guirao allà “resoldrem els problemes pendents” des del “compliment de la llei del 2005”. Segons han apuntat, la qüestió queda situada ara en un camp “tècnic” que es va encallar per qüestions “polítiques” en algun moment i que “ara es resoldrà”.

Projectes vinculats als PGE del 2019

Tots dos han admès que bona part d’aquestes inversions estan vinculades a l’aprovació dels pressupostos de l’Estat per al 2019, com per exemple la Biblioteca de Barcelona. “No tot depèn dels pressupostos del 2019, però sí la part més important”, ha dit el ministre, tot i que “en cap cas aquest tema ens impedeix seguir treballant”.

Borràs diu que és el retorn a la “normalitat”

La consellera ha destacat que tot plegat es el compliment d’inversions que l’Estat hauria d’haver fet fa anys a Catalunya, i per tant que implica una “normalització” de la situació. Ha posat com a exemple la Necròpolis de Tarragona que portava 25 anys tancada.