Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

El Ministeri d’Universitats espanyol desterra la filologia catalana a un segon pla

Diversos professors universitaris de l'àmbit de la filologia catalana s'organitzen per presentar al·legacions al govern espanyol, en considerar que el decret reial invisibilitza la seva disciplina

|

- Publicitat -

El Ministeri espanyol d’Universitats, dirigit per Joan Subirats, està preparant un reial decret que relegarà la filologia catalana a un segon pla, ja que deixarà de ser considerada un “àmbit de coneixement independent” i dependrà de l’àmbit de “Llengües modernes i les seves literatures”, segons informa VilaWeb. Aquest fet, tot i que no està directament relacionat amb el contingut dels graus i els màsters, sinó amb la formació que s’exigeix per a ser docent i l’expertesa d’aquests. A banda de la catalana, el ministeri també desterra les àrees de filologia basca, filologia gallego-portuguesa, filologia llatina, llengua espanyola, literatura espanyola, lingüística general i lingüística indoeuropea. Totes es repartiran entre “Llengües modernes i les seves literatures” i “Filologia hispànica, clàssiques i llengües antigues”.

El text deriva de l’execució de l’última reforma universitària, que va aprovar-se amb els vots del PSOE, Podem, ERC, el PDECat, Compromís, PNB, Més País, Terol Existeix, Coalició Canària i Nova Canàries. Universitats s’excusa amb l’argument que l’objectiu de l’esborrany del reial decret és una reducció generalitzada d’aquests àmbits per tal que el sistema sigui menys exigent amb els requisits als professors, i, així, “permetre i afavorir la mobilitat dels professors, a més de facilitar la seva carrera professional i la necessària interdisciplinarietat i col·laboració entre especialitats”.

Publicitat

Diversos professors universitaris de l’àmbit de la filologia catalana presentaran al·legacions al govern espanyol, en considerar que el decret reial invisibilitza la seva disciplina. Recorden que la filologia catalana és un dels graus amb més sortides laborals, i que apareix en plans universitaris de països com ara Alemanya o el Regne Unit; a més a més, apunten també que la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries deixa ben clar que s’han de prendre mesures per fomentar l’ús d’aquestes llengües en l’ensenyament, la justícia o els mitjans de comunicació, entre altres, i per complir-ho cal formar professionals de la filologia catalana.

Et pot interessar  Una empresa que moderava Facebook, condemnada per discriminar segons la llengua els moderadors de continguts
Publicitat

Opinió

Minut a Minut