Edició 1885

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 23 de setembre del 2023
Edició 1885

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 23 de setembre del 2023

El líder d’UGT a Catalunya lamenta que no s’estigui treballant per consensuar una resposta a la sentència de l’1-O

|

- Publicitat -

El secretari general d’UGT Catalunya, Camil Ros, ha lamentat que no s’estiguin fent trobades per consensuar una resposta a la sentència del procés, que ha afirmat que ha de ser “àmplia i plural” seguint els exemples del 10 de juliol del 2010 i el 3 d’octubre del 2017. Ros ha assegurat que la tornada de les vacances està sent de “marcar posicions de part” i no pas de cercar “ponts i consensos” i -ha dit- això “no està ajudant gens” a trobar una resposta unitària. Segons ell, amb tot, aquesta no es pot “utilitzar” per continuar amb el procés i “ha de ser proporcionada i el més àmplia possible”.

Publicitat

Ha augurat però que ara per ara això sembla difícil perquè no s’estan produint reunions, com sí que va passar amb la sentència de l’Estatut o la resposta als fets de l’1-O. “Això no està passant, per tant la crida que fem al conjunt d’organitzacions és que ens posem a parlar discretament i sortim de posicions prefixades de comoditat”, ha etzibat. A més, ha afirmat que ha de ser una resposta basada en “els drets” i a contribuir a que els presos deixin de ser-ho i trobar una solució política. “Hem de parlar d’això, no de com continua el procés”, ha dit. En aquest sentit, ha afirmat que les declaracions que “barregen” la sentència amb continuar amb el procés “no ajuden”.

En aquest sentit, ha afirmat que les declaracions del president de la Generalitat, Quim Torra, sobre la confrontació “representen a una part de l’independentisme” i “no ajuden” a trobar consensos. Ros ha lamentat les darreres declaracions dels polítics catalans en un marc de “dificultat per trobar consensos” i ha fet una crida a “començar a parlar de coses i deixar de fer declaracions”. D’altra banda, no ha entrat en el debat de si convocar o no eleccions pot ser una resposta a la sentència perquè aquesta és una decisió que ha de prendre la política.

Alerta Aragonès que la via judicial és lenta i aposta per aprovar pressupostos

D’altra banda, Ros ha alertat que la via judicial és lenta i ha insistit que el que cal és conformar govern a l’Estat i aprovar pressupostos, també a Catalunya. Ros ha valorat així la proposta del vicepresident del Govern, Pere Aragonès, de portar el govern espanyol als tribunals “per retenir de forma irregular” les bestretes del finançament. “Si hi haguessin pressupostos això no passaria”, ha afirmat, al temps que ha apuntat que la via judicial “no anirà ràpid”. “És més possible que arribi un govern i pressupostos que una sentència”, ha afirmat, tot i que ha afegit que “endavant” com a element de pressió per accelerar-ho.
Ros ha insistit en aquesta línia afirmant que “més enllà de respostes de judicialitzció legítimes” el que cal és “negociar i trobar un acord”. A més, ha assegurat que si s’haguessin aprovat pressupostos tant a Catalunya com a l’Estat “això no passaria”.

Veu “suïcida” noves eleccions a l’Estat

Ros s’ha referit també a la situació a la política espanyola i ha considerat que seria “suïcida” arribar a noves eleccions perquè “si les dretes sumen governaran” i això comportarà un “retrocés social i democràtic, especialment a Catalunya, que pot ser vertiginós”. “Si anem a noves eleccions qui garanteix que no hi haurà Salvinis al govern de l’Estat?”, s’ha preguntat. El secretari general d’UGT Catalunya ha afirmat que “no hi ha diferències insalvables” i ha instat al PSOE i a Unidas Podemos a arribar a un acord d’esquerres el més aviat possible.

Per al líder sindical és “imprescindible” que hi hagi govern a l’Estat per poder també donar resposta a moltes de les problemàtiques plantejades a Catalunya i aprovar uns pressupostos. A més, ha apuntat que la gent està “cansada” de la situació actual.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió