Divendres, 6 de Desembre de 2019 - Edició 498
La República

El Govern vol recuperar la política fiscal corporativa que el 155 va deixar sense efecte

Aragonès defensa la tramitació unificada dels impostos dels 182 ens de la Generalitat

Avatar
Agències 01/08/2019
Pere Aragonès, vicepresident del Govern / ACN

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha anunciat aquest dijous que el Consell Executiu ha aprovat la recuperació de la política fiscal corporativa de la Generalitat, que el govern espanyol va deixar sense efecte “d’una manera arbitrària i totalment absurda” mitjançant l’aplicació de l’article 155 de la Constitució el 2017. A la roda de premsa posterior a la reunió del Govern, Aragonès ha defensat la tramitació unificada dels impostos dels 182 ens que formen part de la Generalitat i ha reivindicat recuperar aquesta política fiscal “amb molta més ambició”. Concretament, es pretén centralitzar el pagament dels tributs estatals –l’IVA, l’IRPF i l’impost de societats– en una única “tramitadora”.

La Generalitat no compta amb un protocol homogeni de cadascuna de les entitats del sector públic català sobre les seves obligacions amb la hisenda estatal, per la qual cosa es generen ineficiències que l’executiu presidit per Quim Torra vol corregir amb la política fiscal corporativa. La voluntat del Govern és tenir enllestida l’estratègia durant el segon semestre de 2020.

La responsable de l’encàrrec serà la Secretaria d’Hisenda, que definirà una política de control i gestió de riscos fiscals, una estratègia fiscal, un model de governança i l’establiment d’una cartera de serveis tributaris. En una segona fase, es decidiran i s’aplicaran mesures concretes per evitar duplicitats, reduir litigis i acabar amb la inseguretat jurídica en matèria fiscal.

Relacionats