Dissabte, 4 de febrer de 2023 - Edició 1654
La República

El Govern veu “insuficient” mantenir el límit de dèficit autonòmic al 0,2% i reclama flexibilitzar-lo “molt més”

La Moncloa exigirà a les autonomies mantenir el topall del PIB del 2020 anunciat al febrer abans de la pandèmia

Agències 03/05/2020
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, amb el MHP Aragonès, en una imatge d'arxiu

El Govern veu “insuficient” que el límit de dèficit de les comunitats autònomes es mantingui al 0,2%, segons han explicat a l’ACN fonts d’Economia. De fet, el departament de Pere Aragonès reclama al govern espanyol que flexibilitzi “encara molt més” el topall. És la primera valoració que fa la conselleria després que la Moncloa hagi anunciat que exigirà a les autonomies que mantinguin el topall del PIB del 2020. El departament d’Economia recorda que el límit de dèficit autonòmic ja era del 0,2% des del compromís del febrer, és a dir, abans de la pandèmia. A més, la conselleria recorda que el Consell de Ministres d’Economia i Finances de la Unió Europea (Ecofin) ja va suspendre els objectius d’estabilitat.

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat als líders autonòmics aquest diumenge que l’objectiu es mantindrà al 0,2% aquest any. A canvi, els ha plantejat que el fons de 16.000 MEUR no computarà com a dèficit. De fet, aquest fons ja es va presentar com un instrument “no reemborsable”, però les quantitats plantejades són lluny de les que exigeix el departament d’Economia, que creu que Catalunya requereix “immediatament” 4.000 MEUR. Per ara, Madrid només s’ha compromès a pagar a curt termini 6.000 MEUR, però a totes les comunitats en el seu conjunt.

 

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, es reunirà aquest dilluns a la tarda amb els consellers d’Economia i Hisenda de les comunitats autònomes. A la trobada telemàtica s’hi abordarà el fons especial per la reconstrucció de 16.000 MEUR, anunciat aquest dissabte per Sánchez. També és previsible que es debati aquest límit de dèficit a les autonomies.

 

El propi Aragonès ja va augurar, el 6 d’abril, que el dèficit aquest any seria “difícil de quantificar”, però “extraordinàriament alt”, com a conseqüència del coronavirus. Durant la comissió telemàtica d’Economia i Hisenda del Parlament el conseller va subratllat que espera que l’any que ve es pugui “revertir” la situació, i va demanar a l’Estat que suspengués els objectius d’estabilitat pressupostària.