Diumenge, 26 de setembre de 2021 - Edició 1158
La República

El Govern retreu a la nova CE l’immobilisme sobre l’afer català: “Ha d’admetre que no és en absolut un afer intern”

Portarà a altres territoris la proposta perquè nous estats sorgits dins de la UE puguin continuar pertanyent-hi

Avatar
Agències 04/12/2019
La secretària d'Acció Exterior i de la Unió Europea, Mireia Borrell

La secretària d’Acció Exterior i de la Unió Europea, Mireia Borrell, ha retret aquest dimecres a la Comissió Europea l’immobilisme sobre l’afer català. “Ha d’admetre que no és en absolut un afer intern d’Espanya”, ha dit Borrell, després que el nou executiu europeu hagi expressat una posició continuista a la de la Comissió liderada per Jean-Claude Juncker sobre la crisi catalana. En la presentació del Llibre Blanc del Pla Europa a Brussel·les, Borrell ha assegurat que portaran la proposta perquè nous estats sorgits dins de la UE puguin continuar pertanyent-hi a altres territoris europeus, com per exemple Escòcia, “per fer lobby”.”La idea és fer lobby i no el farem sols”, ha afirmat.

Sobre la proposta de crear un “mecanisme” perquè nous estats sorgits dins de la Unió Europea puguin continuar pertanyent-hi, que es tracta d’una de les qüestions recollides al Llibre Blanc del Pla Europa, Borrell ha dit que “no serà un camí fàcil”, però ha defensat que s’ha de “començar a fer”.

“És un debat que no afecta només Catalunya, sinó també altres regions i països d’Europa, i és una cosa que la societat catalana es pregunta”, ha dit la secretària, que ha subratllat que ara mateix “no hi ha cap disposició legal o jurídica” sobre quina és la situació d’un nou estat sorgit dins de la Unió. “És un tema que s’ha de tractar no només a nivell acadèmic, sinó a les institucions”, ha dit.

La presentació del Llibre Blanc del Pla Europa a Brussel·les, ha dit Borrell, dona el tret de sortida a la presentació per diferents països de la visió catalana sobre Europa. El Govern es planteja portar-la a les institucions europees, però també a “tots els actors del cor d’Europa”.