Dimarts, 28 de març de 2023 - Edició 1706
La República

El govern espanyol rebutja cedir la Dama d’Elx al municipi al·legant el seu “mal estat de conservació”

El govern municipal ha lamentat la negativa de l’executiu espanyol, tot mostrant la seva “preocupació” per l’estat de conservació de la Dama i reclamen conèixer l’informe tècnic de Cultura

Maria Garcia 02/03/2023
La Dama d'Elx. Foto: Museu d'Arqueologia Nacional

La Dama d’Elx no retornarà al seu poble originari, on només va exposar-se durant 6 mesos el 2006, per a després retornar a Madrid. La mala notícia l’ha comunicada l’alcalde del municipi, Carlos González, després que el govern espanyol li hagi comunicat per carta que rebutja traslladar el bust al·legant el seu “mal estat de conservació”. El govern municipal ha lamentat la negativa de l’executiu espanyol, tot mostrant la seva “preocupació” per l’estat de conservació de la Dama.

Segons ha detallat González, i recull el Diari La Veu, la comunicació del govern espanyol, signada pel director general de Belles Arts, Isaac Sastre, “fa saber que qualsevol trasllat, vibració o canvi en les condicions mediambientals pot desencadenar processos de degradació irreversibles” del bust ibèric. En aquest sentit, l’equip municipal reclama saber amb certesa i exactitud quin és l’estat de conservació i quins deterioraments o patologies existeixen.

L’alcalde d’Elx, així com el president de la Generalitat, Ximo Puig, eren partidaris que el Ministeri de Cultura cedís temporalment la Dama, tal com ja va fer el 2006. Tal com subratlla La Veu, el mateix ministre de Cultura, Miquel Iceta, va afirmar que el seu departament estava obert a cessions temporals, però no a “desmembrar col·leccions estatals”.