Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

El govern de Colau i Collboni converteix Barcelona en el destí turístic que menys es recupera

|

- Publicitat -

Barcelona deixa enrere un estiu “dolent” i espera la recuperació del turisme amb la temporada dels congressos

Barcelona continua a l’espera del turisme de negocis per recuperar-se del sotrac provocat per la pandèmia. La capital catalana deixa enrere un estiu “dolent” marcat per les cancel·lacions i la caiguda del ritme de reserves provocada per l’explosió de contagis de juliol. Actualment, la ciutat té només la meitat dels hotels oberts amb ocupacions mitjanes del 70%. Aquesta xifra és similar en el cas dels apartaments turístics, on el preu mitjà ha passat de 60 euros per turista i nit d’anys anteriors a 35 euros enguany. Ara, el sector té la mirada posada en el febrer de 2022, quan espera que la celebració del Mobile World Congress (MWC) i l’Integrated Systems Europe (ISE) suposin l’impuls definitiu.

Publicitat

“Havia de ser un bon estiu, l’estiu de la recuperació, però tot es va torçar a principis de juliol”, lamenta el president de l’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (APARTUR), Enrique Alcántara.

 

L’explosió de contagis va comportar moltes cancel·lacions i una caiguda important del ritme de reserves. Els apartaments turístics van tancar un juliol “molt dolent”, amb una lleugera recuperació a l’agost

 

Segons dades de la Federació Catalana d’Apartaments Turístics (Federatur), Barcelona ha registrat ocupacions al voltant del 70% al juliol i del 75% a l’agost, molt per sota del 90% assolit els anys previs a la pandèmia.

 

Aquest descens ha afectat els preus, aproximadament un 50% inferiors als nivells habituals per a aquestes dates. De fet, el preu mitjà per turista i nit ha passat de ser d’entre 55 i 60 euros a 35 euros. “Quan acabi la cinquena onada, la idea és pujar un altre cop els preus perquè les empreses siguin viables”, reconeix Alcántara.

 

Els hotels de Barcelona van registrar un 25% d’ocupació al juny. A finals d’aquest mes, la xifra va arribar al 40% i es va situar en el 60% a finals de juliol. A l’agost, aquesta dada va augmentar lleugerament fins a tancar la segona quinzena amb pràcticament un 70% d’ocupació en els establiments oberts a la ciutat, aproximadament la meitat del total.

 

Abans de la pandèmia, la capital catalana tenia prop de 60.000 persones en hotels cada nit. Actualment, aquesta xifra és de 15.000. Tot i això, el Gremi d’Hotels celebra l’augment de l’ocupació respecte a l’any anterior, gràcies a l’avenç de la vacunació, l’augment de la confiança i la millora de la mobilitat.

La costa pateix la falta de visitants internacionals però el turisme rural i d’interior frega la plena ocupació

Lleida registra xifres “excepcionals” mentre Barcelona té quatre vegades menys hostes que un any normal

Catalunya tanca una temporada d’estiu marcada per l’explosió de casos de coronavirus el mes de juliol i l’encara tímida arribada de turistes internacionals. En general, l’ocupació ha estat millor que l’any passat, però a Barcelona, per exemple, cada nit hi ha encara quatre vegades menys hostes que en una nit normal prèvia a la pandèmia. Les zones menys dependents del turisme estranger, com la demarcació de Lleida, han registrat unes ocupacions “excepcionals” i fins i tot esperen arribar als nivells d’abans de la covid-19. El Maresme o la Costa Daurada, més dependents del visitant estranger, són algunes de les destinacions que més han patit.

El sector turístic de la demarcació de Lleida es mostra satisfet de la campanya d’estiu i confia a recuperar els resultats rècord de 2019. El president de la Federació Catalana d’Apartaments Turístics (Federatur), David Riba, ha assegurat que Lleida ha registrat ocupacions “excepcionals” a l’estiu, amb “preus altíssims”.

El cap de Promoció i Màrqueting del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Juli Alegre, parla d’un inici de temporada “molt bo” el mes de juny, sobretot per als càmpings i allotjaments de turisme rural, així com d’un bon mes de juliol, tot i la irrupció de la cinquena onada de la pandèmia.

El sector turístic de la Costa Daurada i Terres de l’Ebre dona per bo tancar l’estiu amb una ocupació mitjana del 65%

El sector turístic de la Costa Daurada i Terres de l’Ebre preveu tancar l’estiu amb una ocupació mitjana d’un 65%, una xifra que donen per bona tenint en compte els efectes de la covid-19. Segons la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la Província de Tarragona (FEHT), càmpings, apartaments turístics i el turisme rural són els allotjaments que han tingut millors xifres, especialment a les zones d’interior i a les Terres de l’Ebre. Els hotels de les grans localitats costaneres com Salou són l’altra cara de la moneda i han acusat la falta de turistes britànics i russos. Globalment, un 25% de l’oferta hotelera de la demarcació no ha obert i els que ho han fet han pogut omplir un 60% de les places.

El portaveu de la FEHT, Xavier Guardià, apunta que les previsions “s’han anat complint” i el comportament ha estat similar tant a la Costa Daurada com a les Terres de l’Ebre, si bé a l’entorn del Delta i a les comarques d’interior hi ha hagut més ocupació. Guardià ho explica perquè són zones on no depenen tant del turisme rus i britànic, que aquest any pràcticament no ha arribat a la demarcació, i perquè són espais més naturals que durant la pandèmia els visitants han posat en valor. Els càmpings i apartaments turístics han presentat globalment xifres d’ocupació del 75% a l’agost. Uns resultats “bons”, per la FEHT.

Girona tanca el mes d’agost amb una ocupació turística del 77% gràcies al visitant nacional. Els establiments rurals freguen el ple i la Costa Brava Centre assoleix registres del 90%

Els establiments turístics gironins tanquen l’agost amb una ocupació mitjana del 77%, unes xifres molt per sota del que era habitual abans de la pandèmia. El president de la Federació d’Hostaleria de les comarques gironines, Antoni Escudero, ha remarcat que aquesta temporada ha estat “estranya” perquè s’han viscut molts “daltabaixos” a nivell de reserves. Els establiments de turisme rural pràcticament han penjat el cartell de complet amb el 95% de les places plenes. Pel que fa als establiments de la Costa Brava centre, són els que millors xifres han aconseguit amb un 90% d’ocupació. Per contra, la localitat de Lloret de Mar (Selva) és una de les que menys percentatge d’ocupació ha tingut per l’absència del mercat britànic i francès.

La temporada turística comença a anar a la baixa des del dilluns que ve pel retorn de molta gent a la feina. A les comarques gironines, el president de la Federació d’Hostaleria, Antoni Escudero, creu que aquest estiu ha estat una temporada “estranya”, marcada per la “por” i les restriccions sanitàries.

 

Escudero ha detallat que “la gent tenia moltes ganes de sortir” i això s’ha notat en l’actitud dels visitants. Malgrat tot, han fallat dos mercats clau per al territori gironí: el britànic i el francès. Escudero ha recordat que la meitat dels visitants estrangers que venen a Girona són francesos i això fa que si aquest mercat no respon, les ocupacions de seguida se’n ressenten.

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut