Dilluns, 12 d'abril de 2021 - Edició 991
La República

El govern de Colau i Collboni afavorint el capitalisme salvatge del tramvia

El Grup Tram decideix repartir-se 18 milions d’euros de beneficis entre els seus accionistes, mentre prepara amb els braços oberts l’ampliació de la concessió amb el tramvia per la diagonal

Redacció
Redacció 07/04/2021
Pla general d'un bus i un tramvia prop de l'estació de Tram de Francesc Macià de Barcelona el dia 20 d'agost de 2019 (Horitzontal)

Capitalisme salvatge de grans beneficis i poc risc que el govern de Colau afavoreix i que pot consolidar-se amb el tramvia per la Diagonal

Fa un any, la majoria del capital privat ja va decidir fer una operació d’escàndol en endeutar-se i d’aquesta manera repartir-se més de 90 milions d’euros tal com ja vam explicar. D’aquella operació, la classe política municipal poca cosa va dir-ne si no més aviat tot el contrari: van aprovar connectar el tramvia per la Diagonal amb una inversió pública milionària en plena crisi de la pandèmia i sense garantir la fi de la concessió, que finalitza l’any 2032.

Malgrat que el Grup Municipal d’ERC va posar com a condició la municipalització de la concessió, de moment tot continua igual: grans beneficis, que omplen les butxaques dels accionistes privats, que es freguen les mans davant del desgavell municipal de Colau i Collboni. Sembla que el vot de Manuel Valls ha complert els objectius de qui li van pagar la campanya.

Difícil paper, el del Grup Municipal d’ERC presidit per l’Ernest Maragall, que, malgrat perdre l’alcaldia davant Colau, se n’està convertint en el soci principal. Tot i posar com a condició que es garantís la concessió pública del Tram, els fets semblen portar la contrària: als 90 MEUR repartits fa un any, ara li sumen 18 MEUR més i cal tenir en compte que més del 80% de l’actual accionariat està en mans privades, com explicàvem en el seu dia.

Passar-se pel folre l’única consulta ciutadana feta a Barcelona

Recordem també que l’única consulta feta a la ciutadania de Barcelona, en l’època Hereu, va aconseguir un vot massiu contrari al tramvia per la Diagonal. Malgrat que el govern Colau es va comprometre a consultar la ciutadania amb els temes importants, han decidit tirar pel dret, passar-se pel folre la consulta del tramvia i no consultar als barcelonins i barcelonines si veuen bé l’alt cost del tramvia i el salvatge i capitalista repartiment dels diners dels usuaris del tramvia cap a butxaques privades amb beneficis milionaris.