Dissabte, 11 de juliol de 2020 - Edició 716
La República

El Govern d’Andorra recull les inquietuds del sector privat pel que fa a la UE

El 70% d’andorrans ja han escollit metge de capçalera preferent

Avatar
Agències 08/01/2020

La Secretaria d’Estat d’Assumptes Europeus ha tancat una primera ronda de reunions amb representants del sector privat per treballar l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) que li ha permès “recollir aportacions i inquietuds i identificar aquells elements que requereixen d’un treball més específic per part d’Andorra”, tal com s’ha informat en roda de premsa i recull el Govern en un comunicat.

 

Durant la compareixença per explicar els acords presos pel primer Consell de Ministres del 2020, el ministre portaveu, Eric Jover, ha transmès la valoració positiva de les reunions que ha fet el secretari d’Estat, Landry Riba, que considera que “han de permetre obtenir una posició negociadora més sòlida i concreta”.

 

Entre setembre i gener, la Secretaria d’Estat d’Assumptes Europeus ha treballat el conjunt dels annexos del cabal proposat per la UE amb representants de la Cambra de comerç, Indústria i Serveis, de l’associació Empresa Familiar Andorrana, de la Confederació Empresarial Andorrana, del Consell de Col·legis Professionals Liberals d’Andorra, l’Associació de Contractistes d’Obra i amb els sindicats.

 

En aquest sentit, el Govern ha informat també de la “voluntat de continuar l’anàlisi amb els diferents actors de forma més detallada”, per la qual cosa es preveuen noves reunions en els propers mesos.

 

El 27 de gener se celebrarà una reunió amb els professionals liberals de caràcter genèric, a la que seguiran quatre reunions sectorials amb representants dels advocats, els economistes, les professions sanitàries i les professions tècniques.

 

També es preveuen trobades amb parlamentaris i amb responsables dels ministeris d’Ordenament Territorial i de Medi ambient, entre d’altres, segons informa l’Executiu en un comunicat de premsa.

 

D’altra banda, el Govern ha acordat la seva col·laboració com a soci associat en el projecte de Poctefa –programa europeu de cooperació territorial per fomentar el desenvolupament sostenible del territori fronterer entre Espanya, Andorra i França– ‘Plastic0pyr’, relatiu a les estratègies per a la reducció de la contaminació per plàstics i la millor de la qualitat ecològica i dels serveis ambientals dels rius de muntanya.

 

Es tracta d’una missió que abasta els Pirineus de Catalunya, Andorra i França i que “cerca desenvolupar eines que permetin avaluar i divulgar l’impacte ambiental dels plàstics sobre els ecosistemes fluvials, la reducció de la producció de residus i la millora de la seva gestió”.

 

La missió també pretén desenvolupar “la participació ciutadana en la investigació de la contaminació per plàstics i la creació de models d’aprofitament i substitució acte sostenibles”, detalla l’Executiu andorrà en un comunicat.

 

Amb la col·laboració, el departament de Medi ambient i Sostenibilitat andorrà aportarà informació sobre flora, fauna, qualitat de l’aigua, dades de freqüentació dels espais turístics propers a les zones d’estudi i dades relatives a la recollida de plàstics en el mitjà fluvial.

 

Les zones d’estudi a Andorra són els rius del Parc Natural de la Vall de Sorteny i de la zona de les pistes d’esquí d’Ordino-Arcalís.

L’1 de gener van entrar en vigor alguns dels canvis relacionats amb la implementació de la via referent en el sistema sanitari, entre els quals destaca l’increment dels percentatges de copagament en accedir a l’especialista sense prèviament ser visitat pel metge de capçalera.

 

El ministre de Salut, Joan Martínez, ha aprofitat el primer Consell de Ministres de l’any per fer balanç de la implantació de la via referent, i ha explicat que 52.993 usuaris –el 70% de la població– ja ha fet el tràmit per assignar el seu metge de referència.

 

El col·lectiu d’edat que menys assignacions ha realitzat és el d’entre 21 i 36 anys, la qual cosa el ministre ha atribuït al fet que freqüenten menys els metges que en altres edats.

 

Pel que fa als dubtes generats pels canvis, Martínez ha recordat que els pacients que ja segueixen un tractament o pateixen malalties cròniques que atenen especialistes, no cal que visitin prèviament el seu metge referent i que el metge que els fa el seguiment és assignat directament com a especialista referent.

El ministre portaveu ha informat del canvi en l’accionariat de la societat concessionària del Túnel d’Envalira, que ara estarà al 100% en mans de l’empresa andorrana NdG Envalira Invest SLU.

 

Fins ara, els accionistes eren Globalvia, Andbank i BBVA, que han demanat l’autorització corresponent al Govern per traspassar les accions a aquesta societat.

 

Jover ha assegurat que les tarifes i les condicions del servei no es veuran afectades pel canvi en l’accionariat, que tampoc tindrà repercussions per als treballadors de la infraestructura.

 

Relacionats