Dissabte, 3 de desembre de 2022 - Edició 1591
La República

El Govern carrega contra la “doble vara de mesura” de la Moncloa

La portaveu defensa que la reunió entre Aragonès i Sánchez és avui “més necessària” que la setmana passada

Agències 02/05/2022
La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, atén els mitjans de comunicació des de la sala de premsa del Palau de la Generalitat Data de publicació: dilluns 02 de maig del 2022, 14:01 Localització: Barcelona Autor: Bernat Vilaró

El Govern manté que l’Estat és “l’únic responsable” de l’espionatge, tot i els casos del president espanyol, Pedro Sánchez, i la ministra de Defensa, Margarita Robles. Així ho ha apuntat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en una roda de premsa d’aquest dilluns a Palau. La Generalitat ha insistit a exigir una investigació sobre el ‘Catalangate’ i “totes les seves derivades”, a més de dimissions i l’assumpció de responsabilitats que pertoqui. Plaja també ha reiterat que Sánchez s’ha de reunir amb el president del Govern, Pere Aragonès, en una trobada que considera que ara és “més necessària” que la setmana passada. No es preveu, però, que els dos presidents aprofitin el Cercle d’Economia d’aquesta setmana per veure’s.

Plaja ha denunciat que la Moncloa utilitzi una “doble vara de mesurar”. “És obvi que no tothom és igual davant l’Estat”, ha criticat la portaveu del Govern. Plaja ha constatat que, a ulls de Madrid, la “gravetat” dels fets és “diferent” avui que Sánchez i Robles són “víctimes” de l’espionatge de Pegasus, que quan ho era només l’independentisme i el seu entorn. La portaveu ha qualificat d'”intolerable” que avui sí que hi hagi les “presses” que no hi havia hagut les darreres setmanes.

El Govern insisteix a exigir “responsabilitats” i “dimissions” de les persones que estiguessin al darrere de l’espionatge, sigui “per acció o per omissió”. “Si no ho sabien, és que no controlen el seu propi Estat”, ha subratllat Plaja, que ha reiterat que la “confiança” i la “credibilitat” de l’executiu espanyol continuen “molt malmeses”. Així mateix, ha tornat a reclamar la creació d’una comissió d’investigació a la cambra baixa espanyola.

Reunió amb Pedro Sánchez 

La portaveu ha asseverat que la reunió entre Aragonès i Sánchez és avui “més necessària” que la setmana passada, i ha assegurat que la Generalitat serà “més exigent que mai” per tal de reclamar-la. “Poden demorar-la però no esquivar-la. Veurem quants dies ho allarguen”, ha afegit Plaja.

Aragonès participarà dimecres al Cercle d’Economia, i Sánchez ho farà divendres. No es preveu, però, que els dos presidents aprofitin l’ocasió de l’esdeveniment econòmic per reunir-se: “Cada cosa al seu lloc, i aquest no és l’espai”, ha argumentat Plaja.

De moment els dos equips han mantingut els contactes, però no hi ha hagut encara cap aproximació. Des de Palau no volen una reunió protocol·lària que serveixi tan sols per a fer-se una fotografia. Sobretot després de la reunió a Catalunya entre el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i la consellera Laura Vilagrà.

D’altra banda, Plaja ha informat que el Govern ja s’ha anat posant en contacte amb les persones espiades amb càrrec públic, a qui els ha ofert suport jurídic, defensa i acompanyament.

La Moncloa, espiada

Els telèfons de Sánchez i Robles han estat infectats amb el programari Pegasus i, per tant, espiats en el maig i juny de 2021. Així ho ha fet públic aquest dilluns la Moncloa, que ha detallat que s’està investigant si hi ha més membres de l’executiu en la mateixa situació.

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha donat per fet que l’espionatge d’aquests terminals és “il·lícit i extern”, situant així la intrusió en els telèfons “fora de l’ordenament jurídic” i “aliè als organismes de l’Estat”. El ministre ha explicat que ja han posat en coneixement de la justícia les informacions que han determinat la infecció amb Pegasus.