Divendres, 30 de setembre de 2022 - Edició 1527
La República

El Gobierno porta també al TC els acords del Parlament sobre l’autodeterminació i la desobediència

Presenta dos incidents d’execució de sentència i demana que adverteixi el Govern de les possibles repercussions penals

Agències 11/10/2019
Carmen Calvo, vicepresidenta del Gobierno / PSOE

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres portar al Tribunal Constitucional les resolucions del debat de política general del Parlament de Catalunya del 26 de setembre que fan referència al dret a l’autodeterminació i la desobediència. Es tracta de la resolució 4, sobre el reconeixement i l’exercici del dret a l’autodeterminació i l’amnistia dels presos polítics, i la resolució 1, sobre la defensa de l’Estat de dret i els drets civils. L’executiu ha optat per la via de l’incident d’execució de sentència adduint que les resolucions vulneren sentències anteriors del Tribunal Constitucional del 2015 que va declarar inconstitucional la declaració d’independència. Mitjançant l’incident d’execució de sentència l’executiu espanyol s’estalvia haver de demanar un dictamen preceptiu del Consell d’Estat, que s’ha posicionat anteriorment en contra d’impugnar resolucions polítiques al Tribunal Constitucional.

La Moncloa actua un cop el Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC) ha publicat ja les resolucions. A més, l’executiu espanyol reclama al Tribunal Constitucional que apliqui l’article 161.2 de la Constitució, de manera que les resolucions quedin automàticament suspeses en el moment en què els magistrats admetin a tràmit l’escrit, encara que no entrin al fons de la qüestió.

Advertiment al Govern

El recurs incorpora una petició perquè el Tribunal Constitucional –tal com va fer aquest dijous respecte a altres resolucions impugnades- requereixi personalment a la Mesa del Parlament. La novetat, però, és que també ho faci al Govern, a qui demana que es notifiqui “el seu deure d’abstenir-se de tramitar qualsevol nova iniciativa que posi en qüestió la suspensió”. El motiu, segons fonts de La Moncloa, és que les resolucions insten l’executiu català a actuar, i en aquesta mesura cal advertir-lo, també, que no pot donar compliment al mandat del Parlament.