Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

El Gobierno fa el primer pas per a portar el pla d’acció exterior del Govern al TC

|

- Publicitat -

La ministra portaveu en funcions, Isabell Celáa, ha anunciat que el Gobierno ha fet un requeriment d’incompetència al Govern pel pla d’acció exterior i de la UE 2019-2022, que la Generalitat va aprovar el 25 de juny. Es tracta d’una advertència que el govern espanyol pot fer a les comunitats autònomes per demanar que, en el període d’un mes, anul·lin o deroguin parts de normes que considera que contravenen les competències de l’Estat. És un pas previ a portar la qüestió davant del Tribunal Constitucional.

Segons la Moncloa, el pla presenta Catalunya “com una ficció d’estat”. Així, entre d’altres, Celáa ha posat d’exemple que es parla del territori català “com a subjecte internacional” i “s’obvia” que l’acció exterior autonòmica s’ha de “coordinar” amb l’estatal. “No es parla del servei exterior de l’Estat ni de la necessitat de coordinar-se amb aquesta política, ni de la Constitució i no es refereix que Catalunya és comunitat autònoma afavorint altres expressions més ambigües”, ha manifestat Celáa.

Publicitat

A la roda posterior al Consell de Ministres, la ministra portaveu en funcions ha remarcat que el Tribunal Constitucional ha “recordat en diverses sentències” que l’acció exterior reconeguda a les comunitats autònomes ha de “respectar l’exercici i direcció que posseeix l’estat de la política exterior, tal com estableix la Constitució”. Des del govern espanyol en funcions consideren que el pla director aprovat per la Generalitat no s’adequa als “principis i directrius” que han de regir l’acció exterior de les comunitats autònomes.

Pas previ a la interposició d’un recurs al TC

El ministre en funcions d’Agricultura –que va assumir Política Territorial després de la sortida de la ministra Batet-, Luís Planas, ha detallat al seu torn que es tracta d’un “pas previ” a portar el cas davant del Tribunal Constitucional. La Generalitat té a partir d’ara un mes per modificar el pla i anul·lar les parts que, segons Planas, són “lesives” amb la legislació i les competències de l’Estat.

“Es tracta de donar una oportunitat al Govern perquè en 30 dies modifiqui el contingut perquè s’adapti a la Constitució”, ha manifestat Planas. Segons el ministre en funcions, hi ha una “omissió sistemàtica” dins del pla –que s’ha publicat en català i anglès- del fet que Catalunya “està dins d’Espanya” i d’ús “d’expressions equívoques”. Per exemple, ha dit que en anglès es tradueix l’expressió “actor reconegut al món” per “country recognised aroud the world” o es parla de “ministres” per referir-se als consellers. Planas també ha afirmat que existeix una “falta de correspondència de les competències autonòmiques i estatals”. En aquest pla estratègic també es preveu obrir tres noves delegacions a l’Argentina, Mèxic i Tunísia.

Resposta de Bosch

Al seu torn, el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, ha contestat via Twitter a la notícia. “L’acció exterior de Catalunya no només és legal i legítima, sinó que és necessària. Farem front a l’enèsima arbitrarietat del Govern espanyol”, ha escrit.

A aquesta decisió de Madrid també hi ha reaccionat a les xarxes el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, que ha criticat la gestió dels socialistes al capdavant del govern pel que fa a Catalunya: “Em costa veure alguna diferència amb Mariano Rajoy”, ha assenyalat. I ha afegit: “Després alguns se sorprenen que no vulguem facilitar gratis la investidura de Sánchez”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut