Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

El Gobierno diluirà la proposta del Parlament de rescabalar el paper moneda confiscat pel franquisme a particulars

|

- Publicitat -

Les velles tàctiques de la mala política espanyola se segueixen practicant per seguir enganyant als territoris

El Congrés dels Diputats ha aprovat prendre en consideració la proposta del Parlament per rescabalar el paper moneda o altres signes fiduciaris confiscats pel franquisme a particulars. La cambra baixa tramitarà la proposició de llei de modificació de la llei de memòria històrica, que planteja incloure-hi un article que reconegui el dret a recuperar o ser compensat pel decomís de diners republicans. Hi han votat a favor 208 diputats (PSOE, Unides Podem, ERC, Cs, JxCat, PNB, Bildu, CUP, BNG) mentre que Vox hi ha votat en contra i el PP s’ha abstingut. Els diputats del Parlament Eduard Pujol (JxCat), Ferran Pedret (PSC) i Jèssica Albiach (CatECP) han defensat la iniciativa al ple d’aquest dimarts a la tarda.

Publicitat

Pujol ha defensat que la proposta és “fer justícia encara que sigui tard” i “rescabalar aquells que van veure com la venjança els va fer perdre gairebé tot”. El diputat de JxCat ha recordat “els presos polítics i exiliats” per evidenciar que a l’Estat espanyol encara es cometen “injustícies” i ha afirmat que “la millor manera de reparar-la és no cometent-la”. “No confisquin llibertats mai més”, ha demanat.

 

El diputat del PSC ha defensat la necessitat de la reparació i ha argumentat que les confiscacions i la repressió que va exercir el franquisme està “indeleblement” inserida en la memòria del moviment obrer. Pedret ha remarcat que darrera d’aquests decomisos hi va haver “la fam de moltes famílies que ho van passar molt malament durant la postguerra”.

 

Per la seva banda, Albiach ha criticat el negacionisme de Vox -que ha fet una intervenció bel·ligerant en contra- i ha lamentat que encara hi hagi gent “incapaç de condemnar la dictadura” i que sigui “incapaç de dir ‘sí’ a un acte de justícia tan bàsic com és el de reparar a les víctimes de la repressió econòmica”.

 

“Derogueu la llei de memòria històrica. Segon avís”, ha dit el diputat d’ultradreta Juan José Aizcorbe. “Sense memòria no podem avançar”, ha defensat la diputada de Catalunya En Comú Podem, que també ha reclamat la declaració de la nul·litat dels judicis del franquisme, com el de l’expresident de la Generalitat Lluís Companys.

 

La proposició de llei -inicialment impulsada pel PSC- aborda la reparació a particulars, encara no abordada per la legislació estatal i una reclamació de fa anys que no es va arribar a incloure en la llei de memòria històrica del 2007. La iniciativa contempla que en el cas que els afectats hagin mort, hi tindran dret els seus drethavents aportant la documentació necessària.

 

Apunta també a la necessitat de desenvolupar un reglament per tal d’establir el mètode i la forma de càlcul d’aquesta compensació. El ple del Parlament va aprovar per unanimitat el 8 de març del 2017 plantejar la iniciativa al Congrés.

 

El diputat del socialistes al Congrés Marc Lamuà ha defensat que l’espai per incloure aquesta reivindicació és la nova llei de memòria històrica. El govern espanyol va aprovar l’avantprojecte del nou text a mitjans de setembre i aquest és “el marc natural” de la proposta del Parlament. Lamuà ha afirmat que la proposició cal que “enriqueixi” el debat de la nova llei en lloc de modificar l’anterior.

 

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut