Divendres, 5 de juny de 2020 - Edició 680
La República

El Gobierno condemna a les petites i mitjanes empreses i autònoms per la Covid-19

El BOE publica un decret on responsabilitza a les empreses i autònoms, amb conseqüències fins i tot penals, si algun treballador resulta infectat a la feina.

Redacció
Redacció 09/04/2020
Pla mitjà del líder del PSOE, Pedro Sánchez, i del líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, signant l'acord programàtic del govern de coalició al Congrés, el 30 de desembre de 2019 (horitzontal)

El Gobierno decreta el desconfinament per aquest dilluns i resulta que no tenim ni tests, ni mascaretes ni altres mesures bàsiques de seguretat.

Amagat en un dels decrets habitual aquests dies de crisi pel Covid_19, el govern espanyol ha clavat aquest dimecres una punyalada al teixit productiu, us ho avança La República: Les empreses sense mesures de protecció seran responsables del contagi dels seus treballadors. Si es demostra que la infecció per la Covid-19 s’ha produït de forma exclusiva per la presència física a la feina, es tractarà com a accident de treball normal i se li aplicaran totes les seves regles, incloses els recàrrecs en les prestacions a càrrec de l’empresa.

El Decret infernal del Gobierno  Decret Covid_19

El Decret posa contra les cordes a petites i mitjanes empreses i autònoms

El BOE d’aquest dimecres inclou un Decret Llei en què, a més de flexibilitzar les condicions per contractar temporers per al camp, modifica diverses de les mesures preses fins al moment per fer front a la crisi sanitària.

Quina petita o mitjana empresa o autònom pot assumir aquest risc? El decret fa més mal a l’economia productiva que la mateixa Covid-19 que la motiva.

Entre aquests canvis destaca el que afecta la baixa per contagi o aïllament. Des de l’11 de març, es considerava una incapacitat especial “assimilable” als accidents de treball. I aquest assimilable vol dir que es cobra la prestació del 75% des de l’endemà a càrrec de la Seguretat Social. Però només li aplicaven les regles d’accident de treball, el cobrament del subsidi, no la resta.

La modificació, que entra en vigor demà, estableix un matís “criminal” i mortal contra les empreses: si es demostra que el contagi s’ha produït de forma exclusiva per a la realització de la feina -pensem en sanitaris, treballadors de residències de gent gran, de supermercats- es tracta d’un accident de treball normal. I això vol dir que li apliquen totes les regles en aquests casos, inclosos els recàrrecs en les prestacions a càrrec de l’empresa, les indemnitzacions per mort o, si es donés el cas, les responsabilitats civils o penals.

El Gobierno es treu les puces de sobre i les carrega sobretot a les petites i mitjanes empreses i als autònoms.

Així, el Decret Llei esmenta la Llei de la Seguretat Social que estableix que són accident laboral les malalties “que contregui el treballador amb motiu de la realització del seu treball, sempre que es provi que la malaltia va tenir per causa exclusiva l’execució de la feina”.

Segons la mateixa norma, en el cas que no s’hagin guardat les mesures necessàries per garantir la seguretat dels treballadors, s’obligarà a l’empresari a pagar recàrrecs de la prestació d’entre un 30 i un 50% segons la gravetat de la falta. A més, els treballadors tindran dret a les indemnitzacions per mort i altres similars establertes per als accidents de treball convencionals. En paral·lel, el fet que es consideri accident de treball -i no només a efectes de prestacions- recorda que, si es donés el cas, l’empresa podria assumir conseqüències civils o penals.

Relacionats