Divendres, 1 de juliol de 2022 - Edició 1436
La República

El fracàs de l’ull polític de Rubalcaba

Iceta revela en un llibre que el dirigents del PSOE pensava que Sánchez no era “un socialista” sinó “un radical d’esquerres”

Redacció 21/11/2020
El líder de PSC, Miquel Iceta, durant el debat de política general al Parlament el 16 de setembre de 2020.

Qui era realment Rubalcaba ?

L’ex-vicepresident del Govern central i exlíder socialista Alfredo Pérez Rubalcaba, mort al 2019, pensava que el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, “no era un socialista” ni un “socialdemòcrata”, sinó que “el tenia per un radical d’esquerres”, segons revela el primer secretari de PSC, Miquel Iceta, en una biografia sobre l’històric dirigent socialista que ha escrit el periodista Antonio Caño.

 

El testimoniatge del líder dels socialistes catalans és un dels que Caño recull en el llibre ‘Rubalcaba. Un polític de debò’, de l’editorial Plaza Janés, que es publicarà el proper dia 26. En aquest relata la influència i el paper que va jugar el reconegut polític socialista en alguns dels principals episodis de la història recent, com la fi d’ETA, el conflicte català o l’abdicació del Rei Joan Carles I.

 

En aquesta biografia, l’exdirector de El País també relata l’etapa de Rubalcaba com a secretari general del PSOE entre el 2012 i el 2014; la seva rivalitat amb l’exministra de Defensa, Carme Chacón; i la seva relació amb l’actual president del Govern central, que el va rellevar al capdavant dels socialistes al 2014.

 

Segons relata Iceta, Sánchez no va voler atendre l’experiència i els consells de Rubalcaba per exercir el seu càrrec, i fins i tot desconfiava de les intencions del seu predecessor i preferia mantenir una distància.

 

Referent a això, l’autor assegura que el líder del PSC confessa en la seva entrevista amb ell que consultava constantment amb Rubalcaba sense que Sánchez ho sabés, perquè necessitava saber el seu punt de vista, i que pensava que Sánchez també ho necessitava.

 

“Jo això a Pedro l’hi he dit alguna vegada, el que passa és que Pedro per a això és molt especial”, afirma Iceta. “Jo sempre li deia a Pedro: ‘Ets tu el que tens el poder, per tant, ets tu el que ha de prendre la iniciativa. Si tu demanes opinió, ningú te la negarà, i si demanes un gestió concreta, te la faran”, relata.

 

No obstant això, reconeix Iceta que “amb Rubalcaba no hi va haver manera”. “I crec que que és veritat que això el va perdre, perquè Rubalcaba tenia una experiència, un coneixement, un rigor de les coses”, enalteix el que era el seu amic, tot i que discrepaven, tal com es recull en el llibre.

Aquesta biografia també explica com Rubalcaba va dissenyar al 2013, quan era líder de l’oposició i quan començava a tensionarse la situació a Catalunya, una proposta de reforma de la Constitució que li va lliurar al llavors president Mariano Rajoy; un document que el cap de l’Executiu espanyol li va passar a la seva vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría per procedir a la seva anàlisi, però que finalment va descartar.

 

Sobre la lluita antiterrorista, l’expresident José Luis Rodríguez Zapatero explica en el llibre que la contribució per a la fi d’ETA del que va ser el seu ministre de l’Interior i després també vicepresident va ser “indispensable”.

 

També relata l’exdirigent socialista i mà dreta de Rubalcaba Elena Valenciano que Rubalcaba “va haver de fer una dimissió a càmera lenta” com a secretari general del PSOE perquè ja sabia que Joan Carles I abdicaria “i no se’n podia anar sense deixar-ho resolt”.