Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

El director dels Mossos nega una crisi de seguretat a Barcelona per falta de resposta policial

|

- Publicitat -

El director general dels Mossos d’Esquadra, Andreu Joan Martínez, ha respost al regidor de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, que no hi ha una crisi de seguretat entesa com una fallida del sistema de seguretat policial, en una entrevista a Catalunya Ràdio. Martínez ha dit que una crisi de seguretat és quan “l’estructura del sistema de seguretat no és capaç de donar una resposta operativa policial” i considera que “en el cas de Barcelona no s’està produint avui en dia” perquè l’activitat policial “és molt intensa”. Ha posat en valor que els narcopisos han deixat de ser un problema “sistèmic” i que els robatoris en domicilis “han baixat un 17%” gràcies a l’activitat policial, i ha comparat aquesta dada amb l’evolució dels delictes a altres ciutats, afirmant que s’han incrementat un 24,3% a Saragossa, un 12% a Sevilla, un 12,6% a Màlaga, un 8,2% a Palma i un 9,2% a València. Martínez ha dit que per afrontar la sensació d’inseguretat en alguns casos cal “una intervenció més social que policial”.

A més, també ha indicat que hi ha dos tipus penals que “generen aquesta elevada sensació d’inseguretat”, que són els furts i “els tres homicidis més que l’estiu passat”. Pel que fa als furts, ha parlat de la multireincidència, ha dit que és “una assignatura pendent” i ha reclamat “mesures legislatives oportunes, ja sigui la modificació Codi Penal, o la Llei d’enjudiciament penal” per “treballar millor”. Pel que fa a l’increment d’homicidis a Barcelona, ha dit que cal analitzar cas per cas perquè “no hi ha un fil conductor”. Ha indicat que “en algun dels casos” es pot identificar la “concurrència de baralles entre persones que es coneixen”, uns “conflictes interpersonals” que tenen a veure amb “assentaments de persones en la via pública” que “requereixen intervencions més socials que policials en molts casos”.

Publicitat

Sobre si les declaracions d’alguns candidats a l’alcaldia de Barcelona van contribuir a incrementar la sensació d’inseguretat a la ciutat, Martínez ha dit que “no es tracta tant de culpar sinó de corresponsabilitzar-se” i ha afegit que “la seguretat requereix d’una feina discreta, tranquil·la però continuada, i no ajuda convertir la seguretat en l’instrument entre discursos polítics llancívols o debats que poden ser irreflexius, precipitats, que no porten al darrere un anàlisi seriós”. Martínez ha exposat que cal resoldre els problemes “de manera individual” i no es pot “fer un calaix de sastre i barrejar” el top manta amb els homicidis o els MENA amb furts. Pel que fa al dispositiu conjunt contra el top manta ha explicat que els Mossos d’Esquadra també estan treballant contra les xarxes de distribució i la distribució en orígen dels productes que venen els manters.

Preguntat pels atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils del 17A Martínez ha dit que des de llavors “han canviat moltes coses” i ha aprofitat per demanar la presència dels Mossos d’Esquadra en organismes internacionals. S’ha mostrat “satisfet” per la inclusió dels Mossos d’Esquadra al Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) i ha demanat la presència dels Mossos a l’Europol. Sobre l’efecte del judici de l’1-O als agents, Martínez ha dit que “el cos dels Mossos està igual que el país” i ha afegit que “quan tenim una societat confusa emocionalment el cos també està afectat” però que esperen que “aquest any quedarà clara l’actuació impecable dels Mossos”, que van tenir una “actuació exemplar”.

Albert Batlle sobre la seguretat: “Seria mentir dir que la situació s’ha desbordat”

El tinent d’alcalde de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, ha assegurat al seu torn que darrerament ha augmentat la delinqüència a Barcelona però que “seria mentir dir que la situació s’ha desbordat”. Ha considerat que els mitjans de comunicació haurien de ser més rigorosos a l’hora d’explicar els successos, i ha defensat en una entrevista al diari ‘ABC’ que tot i que hagin augmentat els homicidis fruit d’una baralla, els delictes contra les persones han disminuït.

Et pot interessar  Barcelona es prepara per acollir durant una setmana el debat mundial sobre el futur i la preservació dels oceans

El regidor del grup del PSC ha lamentat que es confongui i alarmi la gent sense motiu, al seu parer, creant una situació de pànic, i reconeixent que han augmentat els furts, ha asseverat que Barcelona està millor que Roma, Londres, París o Nova York pel que fa referència a delictes greus. Preguntat sobre què és la seguretat, ha descartat que els manters siguin un problema de seguretat sinó d'”abús de l’espai públic”.

A més, ha defensat una intervenció integral a barris com el Raval o Ciutat Meridiana: “Necessiten policia i la tindran, però també una intervenció integral, perquè no es tracta tant de reprimir, que també, sinó de crear les condicions perquè deixin de produir-se els delictes”. “Cal fer urbanisme, habitatges i polítiques socials. Cal fer el que va fer Maragall al Born i al Raval”, ha afegit i ha retret a l’alcaldessa, Ada Colau, la seva gestió en l’anterior mandat: “Va cometre errors, com trencar amb els socialistes i no donar a la seguretat la prioritat que necessita”.

D’altra banda, ha criticat la regidora de JxCat Elsa Artadi per haver-lo comparat amb Donald Trump per les gestions amb els menors no acompanyats: “Em va comparar amb Donald Trump per fer complir la llei. És curiós que aquests atacs vinguin de la dreta”. I ha assegurat que els menors estrangers “com el Raval, necessiten una intervenció integral, però també cal afrontar la seguretat”.

Preguntat per terrorisme, ha dit que confia en els serveis d’informació de les diferents policies: “Són molt bons”, i sobre la seva opinió respecte al president de la Generalitat, Quim Torra, i les seves declaracions per les informacions de ‘Público’ que relacionaven l’imam de Ripoll i el CNI -en l’atemptat del 17A-, ha dit que “és d’una gran irresponsabilitat crear desconfiança”. Han preguntat a Batlle també sobre per què va dimitir de director general dels Mossos abans de l’1-O, i ha respost: “No estava d’acord en què es faria ni com, i el temps m’ha donat la raó”. I sobre l’Open Arms, ha apuntat que si s’autoritza que desembarqui hauran de treballar l’acolliment en condicions: “Aquestes coses no es poden fer de qualsevol manera”.

El PPC sol·licita la compareixença “urgent” de Buch al Parlament 

Al seu torn, el PPC ha aprofitat per a sol·licitar la compareixença “urgent” al Parlament del conseller d’Interior, Miquel Buch, pels “greus episodis de violència” aquest estiu. El secretari general del PPC, Daniel Serrano, ha reclamat conèixer com està treballant el Departament d’Interior per evitar aquesta situació i ha suggerit que, si estan “desbordats” per la situació o per falta d’efectius per garantir la seguretat, no dubtin en demanar el suport de les forces de seguretat de l’Estat espanyol. A més, ha criticat que des de l’executiu espanyol no s’hagi ofert la seva ajuda en els darrers dies, “amb tres apunyalaments en 24 hores a Barcelona”.

Serrano creu que “els episodis de violència” es deuen a “l’abandonament” per part del Govern per a solucionar “els problemes reals” dels catalans. “Només pensen en la confrontació política i no en la convivència”, ha carregat. El popular ha lamentat que els darrers episodis estan donant mala imatge de Barcelona i creu que “posen en perill l’arribada de nous turistes a Catalunya”.

Al seu torn, Ciudadanos també ha criticat la inseguretat que “s’ha disparat” a Barcelona els darrers mesos. El diputat Nacho Martín Blanco ha lamentat que per al govern municipal, amb Ada Colau al capdavant, la seguretat no ha estat una prioritat, ja que s’ha “menyspreat”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut