Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

Barcelona es prepara per acollir durant una setmana el debat mundial sobre el futur i la preservació dels oceans

|

- Publicitat -

El debat sobre el futur dels oceans arriba aquesta propera setmana a Barcelona. Des del dimecres 10 d’abril i fins al divendres 12 d’abril, la comunitat oceànica internacional s’ha citat a la capital catalana amb motiu de la celebració de la Conferència del Decenni de l’Oceà, un fòrum global impulsat per l’Organització de les Nacions Unides (ONU) amb l’objectiu de trobar solucions per revertir el deteriorament dels oceans. Sota el lema ‘La ciència que necessitem per l’oceà que volem’, la conferència preveu reunir 1.500 persones i més de 40 ponents internacionals al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB). Paral·lelament al fòrum, Barcelona ha programat més d’un centenar d’esdeveniments que començaran el dilluns dia 8.

La Conferència del Decenni de l’Oceà donarà el tret de sortida de forma oficial el dimecres dia 10 d’abril i s’ha d’erigir en el fòrum global per reunir governs, experts de diferents àmbits, sectors marítims, universitats, ONG, el sector privat i la societat civil. S’estructurarà en quatre sessions temàtiques, basades en els 10 reptes del Decenni de les Nacions Unides de les Ciències Oceàniques per al Desenvolupament Sostenible 2021-2030, entre els quals hi ha la protecció i restauració dels ecosistemes i la biodiversitat marítima, la lluita contra la contaminació de les aigües o el desenvolupament d’un sistema d’alimentació sostenible per a la població mundial.

Publicitat

Concretament, la primera de les sessions se celebrarà dimecres a la tarda i se centrarà en la contaminació marítima, els ecosistemes i la relació entre els oceans i el clima. La segona, que tindrà lloc dijous al matí, abordarà l’economia oceànica sostenible, l’alimentació i les comunitats resilients. La tercera de les sessions tindrà lloc dijous a la tarda estarà dedicada a l’observació, la predicció i els sistemes d’alerta per emergència i, finalment, la quarta i última sessió, que se celebrarà durant el matí de divendres, posarà sobre la taula de debat el desenvolupament de les capacitats, l’alfabetització sobre els oceans, el coneixement indígena i local i el patrimoni cultural.

La conferència arrencarà dimecres al matí amb el discurs d’obertura de la directora general de la UNESCO, Audrey Azoulay. La inauguració també comptarà amb intervencions del president de Cap Verd, José María Neves, el president de les Seychelles, Wavel Ramkalawan, el príncep de Mònaco, Albert II, el primer ministre de les illes Cook, Mark Brown, i de l’enviat especial del secretari general de les Nacions Unides per l’Oceà, Peter Thomson. També intervindran representants dels governs de Noruega, Grenada i la Xina.

Segons consta en la programació facilitada per l’organització de la conferència, la inauguració es clourà amb les intervencions del president de la Generalitat, Pere Aragonès, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant.

Et pot interessar  Barcelona es prepara pel Sant Jordi: enguany es recuperarà la totalitat de la Rambla amb un nou repartiment "mes esponjat"

Durant el fòrum, passaran pel Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB) més de 1.500 persones, 40 ponents internacionals i 100 oradors. Segons l’Ajuntament de Barcelona, s’han registrat més de 5.000 peticions per poder assistir-hi.

Més enllà de les sessions de debat i exposicions, dins l’agenda també s’hi ha inclòs la creació d’una nova fundació dedicada a enfortir la gestió sostenible dels oceans. Les conclusions de la conferència es traslladaran a la següent reunió del congrés oceànic, que tindrà lloc a Costa Rica, així com a altres fòrums de les Nacions Unides implicats en la lluita per la preservació dels oceans.

El Decenni es va proclamar el 2017 per l’Assemblea Generals de les Nacions Unides amb l’objectiu d’estimular les ciències oceàniques i la generació de coneixements per revertir el deteriorament de l’estat del sistema oceànic.

Més de 130 esdeveniments paral·lels a la Conferència del Decenni de l’Oceà

De forma paral·lela a la Conferència del Decenni de l’Oceà, Barcelona ha organitzat més de 130 esdeveniments que tindran lloc a la ciutat ja des del dilluns dia 8 d’abril. Es tracta d’activitats, moltes de les quals obertes al públic, amb taules de debat, presentacions, ponències i tallers interactius pensades, per complementar les quatre sessions principals i que estaran repartides per una vintena d’ubicacions diferents, com el Museu Marítim, la Casa Batlló, l’Institut de Ciències del Mar, el Museu de Ciències Naturals o el Port Olímpic.

Entre d’altres, la capital catalana ha organitzat activitats com ‘The Ocean Decade Day’, que tindrà lloc aquest pròxim dilluns a la Filmoteca amb una selecció de curtmetratges que ofereixen diferents visions de l’oceà; l’exposició dedicada a la tecnològica nàutica xinesa que es podrà veure al Museu Martím fins al 14 d’abril o el simposi sobre Zones Marítimes Protegides que acollirà el 8 i el 9 d’abril l’auditori del World Trade Center.

Per dilluns dia 8, entre d’altres, també està previst que l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) aculli una taula de debat sota el lema ‘Reptes de la dècada dels oceans: una perspectiva regional i de ciutat’ en què es dialogarà sobre àmbits com l’economia blava o el paper de la ciència en l’agenda marítima de Catalunya. Així mateix, el Museu Marítim acollirà una trobada sobre ciència ciutadana en què projectes i institucions diverses explicaran les seves iniciatives per recollir dades mediambientals valuoses per a la preservació dels oceans.

FOTOS
Vistes de Barcelona des del búnquers del Carmel
Arxiu
Ves a l’àlbum

Publicitat

Opinió

Minut a Minut