Dissabte, 26 de novembre de 2022 - Edició 1584
La República

El Constitucional polonès declara inconstitucional l’article de la Convenció Europea de Drets Humans que garanteix un judici just

L’òrgan judicial ha defensat que el TEDH no té competències per examinar el procés de selecció de jutges en aquesta instància

Agències 24/11/2021

El Tribunal Constitucional de Polònia ha declarat inconstitucional l’article de la Convenció Europea de Drets Humans que garanteix el dret a un judici just.

Segons informa la premsa local, el Constitucional polonès ha dictaminat aquest dimecres que el dret a un judici just és incompatible amb la constitució del país en tant que permet al Tribunal Europeu de Drets Humans examinar la legalitat del procés de selecció de jutges al Tribunal Constitucional.

Amb aquesta sentència, l’òrgan judicial rebutja una condemna del TEDH d’Estrasburg per haver vulnerat el dret d’una companyia a accedir a un “tribunal establert per la llei”. El fiscal general de Polònia va voler impugnar aquesta sentència i va preguntar el TC sobre la constitucionalitat de la convenció.

El 7 de maig el TEDH va dictaminar en el cas Xero Flor contra Polònia que s’havia vulnerat el dret a un judici just d’una empresa que reclamava a l’estat polonès una compensació per un dels seus productes. Insatisfeta amb la desestimació del seu cas per part del Tribunal Constitucional, la companyia va apel·lar en última instància a Estrasburg.

Els magistrats del TEDH van concloure que Polònia havia violat el seu dret a un judici just, en concret la disposició del Conveni Europeu de Drets Humans que garanteix el dret a ser jutjat pel tribunal establert per la llei.

Estrasburg va considerar que un dels jutges del Constitucional polonès s’havia anomenat de forma “irregular” i que, per tant, aquest òrgan no era “el tribunal establert per la llei”. Amb aquesta decisió, el TEDH estava qüestionant la legitimitat del TC polonès arran del canvi en el procés de selecció de jutges impulsat pel govern ultraconservador del partit Llei i Justícia.