Dimecres, 30 de novembre de 2022 - Edició 1588
La República

El Constitucional desestima el recurs de Carme Forcadell i obre la porta a Estrasburg

“Cap sorpresa. Via lliure per anar al Tribunal Europeu de Drets Humans”, ha publicat l’antiga presidenta del Parlament al seu compte de Twitter

Agències 28/10/2021
Carme Forcadell, presidenta del Parlament fulminada pel 155, en declaracions al judici dels polítics independentistes al Supremo

El Tribunal Constitucional (TC) ha desestimat el recurs d’empara que l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, va presentar contra la sentència del Tribunal Suprem que el 14 d’octubre del 2019 la va condemnar a 11 anys i 6 mesos d’inhabilitació per un delicte de sedició.

La resolució obre la porta a la possibilitat que Forcadell porti el cas al Tribunal d’Estrasburg, tal com ja han fet Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Josep rull i Jordi Turull. Els magistrats no han adoptat la decisió per unanimitat, sinó per majoria, perquè dos dels membres del Tribunal, els progressistes Juan Antonio Xiol i Maria Luisa Balaguer, han anunciat vot particular.

Així mateix, el Constitucional “descarta, entre altres qüestions, que l’actuació de la demandant com a presidenta del Parlament de Catalunya estigui protegida per la prerrogativa de la inviolabilitat” que recull l’article 57.1 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya.

Segons els magistrats, aquest article “no pot emparar actuacions de la cambra o dels seus òrgans que són expressió d’un mer poder de fet, al marge per complet del dret i de l’exercici de les funcions que constitucionalment i estatutària té encomanades” el Parlament. El TC encara ha de resoldre els recursos d’Oriol Junqueras, Dolors Bassa, Joaquim Forn i Raül Romeva.

“Cap sorpresa. Via lliure per anar al Tribunal Europeu de Drets Humans”, ha piulat Forcadell, que portarà el cas a Estrasburg.