Dijous, 6 d'octubre de 2022 - Edició 1533
La República

El Consell d’Europa exigeix l’excarceració dels presos polítics catalans i la retirada de les euroordres

Garrotada a Espanya que veu tombades totes les seves esmenes al text

Redacció 21/06/2021
Pla general dels independentistes presos a Lledoners abans d'entrar al centre penitenciari. Imatge del 28 de juliol del 2020

Es confirma la pressa que tenia Pedro Sánchez per avançar a avui dilluns l’anunci dels indults, just abans de la resolució del Consell d’Europa. Demà dimarts, en el consell de ministres, feia tard i hauria semblat una imposició europea. Fins i tot es pot perfectament especular que no hagi rebut pressions per a fer l’òpera buffa d’aquest matí per avançar-se i netejar-se una mica la cara davant del que li queia al damunt.

Efectivament, l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa ha aprovat aquesta tarda l’informe que exigeix a l’estat espanyol l’alliberament dels presos polítics i la retirada de les euroordres contra els exiliats independentistes. Ja havia transcendit que el document, elaborat pel diputat socialista letó Boriss Cilevics diria que l’1-O va ser “il·legal” però en denuncia l’empresonament de líders polítics per unes actuacions pacífiques.

Ha estat un any sencer d’investigació per reclamar a les autoritats espanyoles que “indulti o alliberi” els líders de l’1-O, que deixi de perseguir Carles Puigdemont i la resta d’exiliats i, per reblar el clau, insta a reformar el delicte de sedició per evitar penes “desproporcionades”.

L’Assemblea està formada per 324 membres de 47 països i dins la comissió, el resultat de la votació ha estat de 70 vots a favor, 28 en contra i 12 abstencions. La majoria dels vots en contra han estat dels representants espanyols. Alguns dels portaveus presents han celebrat la decisió de Pedro Sánchez de concedir els indults en un acte avançat a la decisió format de demà, com en dit a l’inici, muntat a correcuita per entomar millor la clatellada.

Fins a darrera hora els representants espanyols ha pressionat fortament per rebaixar el text, com ara no esmentar la petició d’alliberament i deixar-ho solament en indultar i a deixar a part la retirada de les euroordres. Totes les esmenes espanyoles han estat tombades per àmplia majoria.

El treball de l’eurodiputat letó Boriss Cilevics molt probablement pot influir per al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) a on han començat a arribar els recursos dels presos polítics que no busquen solament sentències personalitzades sinó una condemna a Espanya pels drets vulnerats durant tot el procediment.