Dilluns, 28 de novembre de 2022 - Edició 1586
La República

El Consell de Garanties Estatutàries avala la pràctica totalitat de la llei d’acompanyament i mesures fiscals

Ridícul de Ciudadanos que només busca provocar problemes a la ciutadania catalana

Agències 18/04/2020
El president del Parlament, Roger Torrent, i el conseller d'Economia, Pere Aragonés, en el moment de portar els pressupostos a la càmara

El Consell de Garanties Estatutàries (CGE) ha fet públic aquest divendres un dictamen sobre el projecte de llei de mesures fiscals, financeres, administratives i dels sector públic i de creació de l’impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient que n’avala la pràctica totalitat però veu dos apartats inconstitucionals i demana la modificació d’un tercer. L’organisme creu l’article 83 quarter que legitima de forma “general” i “omnicomprensiva” la Generalitat per l’exercici de l’acció popular en tots els casos que es vegi afectada vulnera la Constitució i la jurisprudència. En la mateixa direcció el CGE creu que l’article 148, atesa la seva relació amb el 83 quarter, també vulnera articles de la Carta Magna.

En el dictamen el CGE apunta per unanimitat que l’article 83 quarter del projecte de llei d’acompanyament i mesures fiscals vulnera l’article 125 de la Constitució Espanyola i la jurisprudència constitucional que l’interpreta en “vista del dret fonamentat a la tutela judicial efectiva en el vessant d’accés a la jurisdicció”.

 

Pel que fa a l’article 148 del mateix projecte de llei, com que té relació directa amb l’anterior apartat, es considera que vulnera el mateix article i la jurisprudència constitucional en els mateixos termes.

 

D’altra banda, el CGE apunta que l’article 66.6 no presenta motius de “retret constitucional ni estatutari” excepte un incís d’associacions de règim general de l’apartat 1 del nou article 56 bis que s’incorpora a la Llei 19/2010, de 7 de juny, de regulació de l’impost sobre successions i donacions. El CGE creu que es vulneren diversos articles constitucionals pel “significat i abast” del “precipitat incís”. Creuen que, tal com es presenta, permet aplicar la “reducció de la base imposable als contribuents que reben donacions o transmissions lucratives d’associacions que acompleixen finalitats d’interès particular”.

 

Per aquest motiu, l’organisme considera que, com que el projecte de llei es troba en una fase de tramitació parlamentària que permet que es pugui esmenar, cal modificar aquest incís per acotar-lo i que s’excloguin del seu àmbit d’aplicació les associacions d’interès particular.

 

Està previst que la llei d’acompanyament i mesures fiscals se sotmeti a votació conjuntament amb els pressupostos catalans al ple del Parlament del divendres 24 d’abril. Els dictàmens del Consell de Garanties Estatutàries no són vinculants.