Edició 1777

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 07 de juny del 2023
Edició 1777

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 07 de juny del 2023

El Consell Acadèmic diu que treballa en un “llenguatge comú” per superar l’estancament polític

Els acadèmics encarregats de guiar l'Acord de Claredat admeten que el conflicte polític "es caracteritza per una falta d'acceptació del pluralisme" i "una notable rigidesa constitucional"

|

- Publicitat -

acEl Consell Acadèmic encarregat de guiar l’Acord de Claredat assegura en una Tribuna publicada al diari ‘La Vanguardia’ que treballarà per trobar unes “regles de joc potencialment acceptades per les parts” en el conflicte català.

Publicitat

El text, signat pel president del Consell, Marc Sanjaume, i la resta de membres, apunta que la seva tasca “intel·lectual” intentarà aportar un “llenguatge comú” que acceptin els partidaris de les diverses opcions sobre el futur polític de Catalunya que ajudi a superar “l’estancament polític” actual. A partir d’aquí, els experts també assenyalen que el seu informe “ha de ser capaç d’assolir un grau suficient de concreció” per aportar “propostes específiques” per ser “constructius” en la resolució del conflicte.

Segons apunta el Consell Acadèmic de l’Acord de Claredat, les cinc preguntes que li ha formulat el Govern pretenen “buscar vies per a la resolució del conflicte polític sobre el futur de Catalunya” i s’hauran de respondre “en un termini molt breu”.

Entre altres reptes, apunten que hauran de “traduir el llenguatge del Suprem canadenc juntament amb altres casos rellevants de la política comparada a la realitat política” de Catalunya.

Evitar que el conflicte quedi en un “carreró sense sortida”

Els experts admeten que el conflicte polític a casa nostra “es caracteritza per una falta d’acceptació del pluralisme per part d’alguns actors i una notable rigidesa constitucional que dificulta plantejar els diversos horitzons polítics desitjats per la ciutadania”.

Per això, el Consell creu important establir un “llenguatge comú entre partidaris de diversos horitzons polítics a Catalunya que permeti plantejar democràticament totes les opcions”. Això, afirmen, pot ser “útil” per evitar que el conflicte quedi “congelat” i en un “carreró sense sortida” que no satisfaci ni als partidaris de la independència ni als que tenen altres opcions, com la centralització o el federalisme.

Finalment, els experts diuen que caldrà vehicular la voluntat popular “a través de mecanismes específics” que incorporin “pesos i contrapesos”. “De les experiències comparades podem extreure moltes lliçons sobre mecanismes, negociacions, preguntes, majories, quòrum, i altres aspectes relacionats amb la resolució de conflictes territorials”, diuen.

Et pot interessar  VÍDEO | El president del consell acadèmic diu que l'òrgan no està condicionat pel rebuig del Parlament a l'acord de claredat

En tot cas, el Consell vol deixar ben clar que ells no han de trobar, necessàriament, “solucions tancades”, sinó aportar propostes que finalment siguin debatudes pel Govern i la resta d’institucions públiques, forces polítiques i la ciutadania. “Són als que els correspondrà la traducció de l’informe en una orientació política concreta”, conclouen.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió