Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

El Congrés donarà llum verda aquest dijous a la llei trans després de mesos d’enfrontament entre PSOE i Unides Podem

|

- Publicitat -

El Congrés donarà llum verda aquest dijous a la llei trans després que hagi enfrontat en els últims mesos PSOE i Unides Podem. Finalment, les esmenes dels socialistes que limitaven l’autodeterminació de gènere van quedar fora del text que ha arribat al ple, ja que el PSOE es va quedar sol defensant-les en la comissió d’Igualtat. Tot i això, els socialistes donen suport a la iniciativa i sumaran els seus vots als d’Unides Podem, ERC, Junts, CUP, PNB i EH Bildu per aprovar la norma, que encara haurà de passar pel Senat. La diputada socialista Andrea Fernández ha retret a la formació lila que els hagi “faltat al respecte” acusant-los d’alinear-se amb la dreta.

“El PSOE va saber i va voler imaginar una llei millor. Vam voler dibuixar d’una forma més garantista els drets que es reconeixen en aquesta norma. Vam apostar per generar un marc més perfecte, segur i jurídicament robust. Lamentablement, cap de vostès ens va acompanyar”, ha dit Fernández en el debat d’aquest dimecres a la tarda.

Publicitat

Entre les modificacions que plantejaven els socialistes, la que més polèmica va generar amb Unides Podem és la que demanava autorització judicial perquè els menors de 16 anys facin el canvi de sexe. El text del Ministeri d’Igualtat ho rebaixa als 14 anys. Els socialistes també reclamaven que per revertir la modificació del sexe al registre civil a partir dels sis mesos del canvi fos necessària autorització judicial.

La ministra d’Igualtat, Irene Montero, ha reivindicat que la llei reconeix els drets de les infanteses trans i que amb la seva aprovació tindran “més drets” en una societat “que els reconeix, cuida i respecta”. “El Congrés tanca armaris i obre portes i finestres per assegurar vides lliures”, ha dit Montero, que ha subratllat que es despatologitza les persones trans i “es repara un deute històric” amb el col·lectiu.

Et pot interessar  El govern espanyol compleix l'amenaça i porta al Constitucional la ILP per declarar la independència

Contingut de la norma

El projecte de llei per a la igualtat real i efectiva de les persones transsexuals i per a la garantia dels drets de les persones LGTBI elimina els requisits actuals -dos anys d’hormonació i un informe mèdic- per canviar el sexe al DNI. El text estableix que serà suficient amb presentar la petició al registre, que haurà de ratificar-se tres mesos després. Ho podran fer totes les persones que tinguin 16 anys o més.

Dels 14 als 16 el procés estableix que els pares acompanyin el tràmit i que en cas de disputa acabi decidint un jutge, mentre que dels 12 a 14 requerirà directament la intervenció del jutge. Els menors de 12 anys de moment només podran canviar de nom amb facilitat i sense intervenció de testimonis.

Un altre element de la norma és la prohibició expressa de les teràpies de reconversió que tinguin com a finalitat modificar l’orientació sexual de les persones. De fet, la nova legislació suposa que es deixa de considerar la transsexualitat com una malaltia, i per això elimina dels tràmits qualsevol intervenció de metges o psicòlegs que actuïn com a testimonis.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut