Diumenge, 27 de novembre de 2022 - Edició 1585
La República

El Congrés dels Diputats prepara una tupinada per impedir la divisió en tres del grup mixt

La història demostra que les propostes presentades són viables, en diferents ocasions s’han constituït Grups Parlamentaris amb manca d’algun requisit, com el 2004 el va tenir ERC

Redacció 12/12/2019
Meritxell Batet, en un ple del Congrés dels Diputats / PSOE

La Mesa busca arguments per esclafar les minories, l’informe dels lletrats no és vinculant

Els lletrats del Congrés no avalen la divisió en tres del grup mixt que han proposat diversos partits perquè no compleixen els requisits i recomanen inadmetre la petició de JxCat, Més País, Compromís i BNG de crear el ‘Grup Parlamentari Múltiple’ i d’UPN, Terol Existeix, el PRC i Coalició Canària de constituir-se en un altre grup anomenat ‘Espanya Plural’. Segons aquesta divisió plantejada, al grup mixt hi quedaria la CUP, Fórum Astúries i Nova Canària. Fonts parlamentàries apunten que la Mesa de la cambra baixa podria donar més temps als 21 diputats d’11 partits que quedarien adscrits al mixt per reorganitzar-se davant la inoperativitat de tenir un grup mixt tan nombrós.

En diferents ocasions la Mesa ha autoritzat Grup Parlamentari amb manca de requisits, a l’any 2004 ERC amb 8 diputats li mancaven unes dècimes per arribar al 15% a Barcelona

JxCat, Més País, Compromís i BNG van sostenir que sí complien els requisits perquè, segons els seus càlculs, sumen el 5,09% del total de vots a l’Estat el 10-N i són més de cinc diputats -són dotze-. D’altra banda, els partits regionalistes van argumentar que tots ells superen el llindar del 15% a les seves circumscripcions i són cinc diputats.

A l’Estat Espanyol les minories són bandejades, una democràcia de baixa qualitat

La Mesa del Congrés es reunirà aquest divendres a les 10 h amb l’informe dels lletrats sobre la taula. En plenes negociacions entre alguns dels partits a principis de setmana, Compromís va plantejar dividir el mixt en dos -i no tres- formant un grup de 16 diputats deixant fora la CUP, Navarra Suma i Foro Astúries per a després “equilibrar” forces.

Sense cap fórmula alternativa a un únic grup mixt hi formarien part JxCat (8 diputats), CUP (2), Más País (2), Navarra Suma (2), PRC (1), Compromís (1), BNG (1), Foro Astúries (1), Teruel Existe (1), Coalición Canaria (1) i Nueva Canaria (1).

Requisits per tenir grup propi, però aplicats segons les circumstàncies

Segons el reglament del Congrés, per constituir-se com a grup cal tenir un mínim de 15 diputats o bé ser-ne almenys cinc i tenir el 5% dels vots emesos a tot l’Estat o el 15% a cada circumscripció a la qual s’ha presentat el grup. A més, “en cap cas poden constituir grup parlamentari separat diputats que pertanyin a un mateix partit”, ni aquells que “en el moment de les eleccions pertanyessin a formacions polítiques que no s’hagin enfrontat davant l’electorat”.