Dissabte, 1 d'abril de 2023 - Edició 1709
La República

El Col·legi d’Economistes considera que la rebaixa de l’IVA “no ha tingut tot l’efecte esperat” en els preus

Els experts reclamen estudiar la deflactació de l’IRFP per “garantir la capacitat adquisitiva de les famílies”, una mesura aplicada pel govern basc

Redacció 16/02/2023
El president espanyol, Pedro Sánchez, arriba a la cimera de caps d'estat i de govern de la UE en què participarà Volodímir Zelenski Data de publicació: dijous 09 de febrer del 2023, 10:28 Localització: Brussel·les Autor: Unió Europea

El Col·legi d’Economistes de Catalunya alerta de l’augment de la inflació subjacent fins al 7,5% registrada el gener, un nivell rècord des d’inicis de l’any 1987, i insisteix en demanar mesures que ataquin les dificultats estructurals. També proposa contemplar la deflactació de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF), tant a nivell estatal com a escala autonòmica, “per tal de garantir la capacitat adquisitiva de les famílies”. El govern basc que té un concert econòmic ha deflactat l’IRPF amb un 10%, mesura que afecta positivament a les famílies. Però aquest capacitat que tenen els bascos només podria ser aplicable si la mesura la pren el govern central.

Fracàs de les mesures del govern espanyol

També mostren que les mesures preses pel govern estatal a principi d’any, especialment la rebaixa de l’IVA en aliments i energia, “no han tingut tot l’efecte esperat, malgrat que, segurament, han moderat l’alça que s’hauria produït sense elles”.

 

Per això, els economistes insisteixen en demanar noves mesures que ataquin tant el problema conjuntural, que reflecteix l’IPC, com les dificultats estructurals que transcendeixen via inflació subjacent.

 

En aquesta línia, el degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya Carles Puig de Travy insisteix en “considerar la possibilitat d’avançar en un Pacte de Rendes, seguir avançant en l’aprovació i execució immediata dels Pressupostos de la Generalitat per al 2023 i en l’acceleració en l’aplicació efectiva dels fons europeus”.