Divendres, 17 de setembre de 2021 - Edició 1149
La República

El Col·legi de Periodistes demana un concurs públic per escollir els membres del CCMA

Joan Maria Morros, president del Col·legi de Periodistes, ha exigit que els criteris de selecció del Consell de govern de la CCMA siguin per mèrits professionals per estar “alliberats” del govern de torn i garantir la independència de la CCMA del poder econòmic i polític

Avatar
Agències 30/07/2021
Pla general d'un moment de la presentació de la convenció al Col·legi de Periodistes. Imatge del 17 de setembre de 2019

El degà del Col·legi de Periodistes, Joan Maria Morros, demana des de la comissió parlamentària de control a la CCMA que els membres del Consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals s’escullin a través d’un concurs públic en base de criteris professionals perquè “no es triïn a dit ni per quotes polítiques”.

L’objectiu de Morros és que hi hagi una elecció dels membres del consell de govern amb una major desvinculació política a fi d’evitar una instrumentalització dels mitjans de comunicació públics. És a dir, perquè els mèrits professionals siguin els arguments que imperin en la selecció dels membres del consell de govern.

Actualment el Consell de govern de la CCMA està format per sis membres elegits pel Parlament, a partir d’una llista de candidats amb “mèrits professionals rellevants” com s’observa en el web de la Corporació. De manera que aquesta nomenclatura deixa espai per a la interpretació en referència quins mèrits i quins no aporten valor per a l’ocupació d’aquest càrrec públic. Segons Morros si s’aconseguís que hi hagués una selecció directa per criteris professionals estarien “alliberats” dels governs de torn i es podria garantir la independència respecte als poders polítics i econòmics.

Morros ha reclamat als grups parlamentaris que no es retardi la renovació i que es pugui fer la millor tria perquè la CCMA sigui “un autèntic motor de la indústria en l’àmbit europeu”. Val a dir que la CCMA és una de les institucions que disposa d’un major finançament per la creació de continguts audiovisuals dins de l’entorn català. Per tant, que la Corporació té un gran paper en el futur de l’audiovisual català.

El Col·legi de Periodistes creu que els membres del consell de govern no han de ser tots periodistes sinó que han de ser professionals de diferents àmbits del sector com, per exemple, experts en producció audiovisual i en tecnologia. Es tractaria, segons ha dit, que siguin gestors professionals i que puguin optar a allargar el mandat si assoleixen els objectius marcats.

D’altra banda, Morros també ha reclamat un contracte programa per a la CCMA amb eixos i objectius a anys vista.