Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

El Col·legi d’advocats de Madrid blanqueja el masclisme a la Guàrdia Civil

Els atorga un guardó pel seu “compromís amb la igualtat” quan només hi ha un 3% de dones oficials

Redacció 07/10/2019
Imatge d'un grup d'agents de la Guàrdia Civil

El col·legi d’advocats de Madrid ha guardonat recentment la Guardia Civil amb el Premi al Compromís amb la Igualtat entre Homes i Dones, en la seva primera edició. Segons el jurat,  el cos de policia espanyola mereix el reconeixement “pel seu compromís continuat amb la Igualtat i la seva activitat constant i decidida per fer efectiva la mateixa […] dins d’una institució tradicionalment masculina en què les dones tenen cada vegada més presència”.

Però les xifres diuen el contrari: només el 7,27% del personal en actiu de la Guàrdia Civil són dones, el percentatge més reduït en els Cossos i Forces de Seguretat estatals. A més,  la representació femenina arriba a ser més reduïda en els alts càrrecs, limitant-se al 3,7% entre els oficials i 2,9% entre els suboficials. Aquesta proporció només supera la mitjana en la categoria amb menys autoritat, arribant al 8,3% entre els agents rasos i al 11,9% entre el personal en pràctiques.

Així, quan s’ascendeix en l’escala de comandaments, la representació de dones es va reduint. De fet, tres dècades després que les dones s’hagin incorporat a aquest cos de seguretat de l’Estat no estan representades en els llocs de més autoritat. Així succeeix entre els cinc tinents generals nomenats a l’Institut Armat, set generals de divisió, 20 generals de brigada i 118 coronels. Són tots homes. Les dones amb més responsabilitat a la Guàrdia Civil són tinents coronels. Actualment, dels 264 oficials que ostenten aquest càrrec, només dues són dones: la primera va aconseguir-ho el 2016. La quota femenina en aquesta categoria no arriba a l’1%, es queda en el 0,75% del total.

Si es continua baixant en les categories laborals, dels 428 comandants amb què compta l’Institut Armat, només 17 són dones. Per la seva banda, entre els 907 capitans que es troben en actiu a la Guàrdia Civil hi ha 36 dones; entre els 1.407 tinents, 62 són dones i exclusivament quatre dels 157 alferes no són homes. Sumant les xifres dels comandaments, la quota femenina només suposa el 3,7% dels oficials d’aquesta institució, representen 121 dels 3.313 totals.

En el rang de suboficials succeeix el mateix que en el dels alts comandaments, només hi ha homes en les categories amb més autoritat. No hi ha representació femenina entre els 24 suboficials majors ni entre els 548 sotstinents. En aquesta escala, les agents comencen a estar representades en el càrrec de brigades, hi ha 20 dels 934 que estan en actiu. Entre els 2.011 sergents primers hi ha 37 dones i 135 entre els 3.051 sergents. En aquest cas la representació de dones es redueix al 2,9% entre els suboficials.

La major proporció de treballadores a l’Institut Armat es troba en la categoria de caps i guàrdies, el 7,9% del total. Aquesta escala és la que compta amb el major nombre de personal de l’Institut Armat: 5.216 dones i 60.909 homes. Desglossant aquestes dades, els caps de major rang, els 39 caps grans, són tots homes. Entre els caps primers, el 3,3% són dones i entre els caps, el 7,6%. Per la seva banda, en les ocupacions amb menor autoritat el percentatge femení és superior a la mitjana, en la categoria de guàrdia civils ascendeix al 8,3% i entre les agents en pràctiques, 11,9%.

En aquest sentit, diversos testimonis d’associacions de dones dins el cos relaten que, en el seu treball diari, els afecta el reduït nombre de dones, així com pot influier en el servei a la ciutadania -per exemple- pel que fa al tracte que es dona a les víctimes de violència de gènere. També critiquen la manca de mesures per a la conciliació. El premi del col·legi d’advocats de Madrid es lliurarà, amb tot, el proper dia 23 d’octubre, a les 18:30 hores, en el curs de la celebració de la VII Cimera de Dones Juristes que tindrà lloc a l’Auditori “Caixa de Música” del Palau de Cibeles, seu de l’Ajuntament de Madrid.