Edició 1769

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 31 de maig del 2023
Edició 1769

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 31 de maig del 2023

El Col·lectiu 2 d’Abril convoca una concentració per la llengua catalana a Perpinyà com a resposta a la sentència del Tribunal de Montpeller

Lluiten perquè s'aprovi l’ús oficial del català als plens municipals

|

- Publicitat -

Tal com ha fet saber el Col·lectiu 2 d’Abril, dimarts 9 de maig el Tribunal administratiu de Montpeller farà pública la sentència per l’ús de la llengua catalana als plens municipals de la Catalunya Nord. Els alcaldes d’Elna, Portvendres, Sant Andreu de la Sureda, els Banys i Palaldà i Tarerac han estat convocats al Tribunal Administratiu per haver aprovat un canvi de reglament dels plens municipals que faci possible l’ús de la llengua catalana, amb traducció sistemàtica al francès.

Publicitat

L’associació ha volgut anticipar-se a la sentència del jutge. Exposen que, per una banda, pot decidir que segueixi “la normativa jacobina francesa, en aquest cas la llengua catalana no té cap dret, i s’aplica l’edicte reial del 1700 que prohibeix l’ús oficial de la llengua catalana”. Per altra banda, pot acceptar “els canvis dels reglaments votats pels representants del poble que fan possible l’ús oficial del català als plens municipals, i la llengua i els parlants guanyarien drets”.

Sigui quin sigui el veredicte final, el Col·lectiu 2 d’abril ha optat per convocar una concentració a la prefectura aquest dimecres 10 de maig a dos quarts de set de la tarda. Si el jutge prohibeix l’ús del català, criden a la ciutadania a “denunciar una vegada més l’esquizofrènia i la hipocresia d’un estat que es reivindica l’Estat dels Drets de l’Home i prohibeix als seus ciutadans i als representants dels ciutadans l’ús de la llengua pròpia, a les pròpies administracions”.

Si, per contra, el jutge sentencia a favor del català, la concentració serviria “per a celebrar aquest petit pas endavant. Sense cap dubte insuficient, però canvi positiu que hauria de permetre a fer un pas cap a una normalitat de l’ús de la llengua catalana, per ara als plens municipals a nivell oral, i més tard a nivell escrit i un ús normalitzat al si de totes les institucions nord-catalanes i institucions amb seu a Catalunya Nord”.

Et pot interessar  Docents interins es concentren per exigir a Educació que rectifiqui i els deixi triar els municipis on volen treballar
Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió