Edició 1894

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 02 de octubre del 2023
Edició 1894

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 02 de octubre del 2023

El cicle de cinema de la Filmoteca que acull el MoMA

Els anys més revolucionaris del cinema català seran vistos a Nova York

|

- Publicitat -

El departament de cinema de The Museum of Modern Art de Nova York (MoMA) presenta del 25 d’octubre al 10 de novembre el cicle Catalan Cinema’s Radical Years, 1968–1978, comissariat per Esteve Riambau, director de la Filmoteca de Catalunya, i Joshua Siegel, programador del departament de cinema de la institució nord-americana. Com ha explicat la Filmoteca, el cicle repassa 10 anys “revolucionaris” en la història del cinema català, el període comprès entre 1968 i 1978 amb les pel·lícules més representatives dels anys immediatament anteriors a la mort de Franco, el final de la dictadura i la primera Transició.

Publicitat

La Filmoteca ha detallat que els cineastes que durant els darrers anys de la dictadura “s’havien arriscat rodant clandestinament o filtrant idees políticament subversives sota la vigilància de la censura, responien a la llibertat retrobada a partir del 1976 amb treballs que també exploraven formes de llenguatge cinematogràfic gens convencionals”. Aquesta selecció de films, alguns d’ells restaurats i procedents en la seva totalitat del Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca de Catalunya, abasta la dècada que va del radicalisme influït pel maig del 1968 a les primeres eleccions democràtiques del 1977 i la redacció de la nova Constitució l’any següent.

La mostra arrenca amb el llegat de la Guerra Civil i abasta temes com la lluita de classes, l’eclosió de la identitat nacional catalana, les onades migratòries cap a Catalunya des d’altres parts d’Espanya, les dissidències estudiantils, les lluites feministes i de classe, i l’alliberament sexual. Pere Portabella, Antoni Ribas, Jaime Camino, Ventura Pons, José María Nunes, Josep Maria Forn, Francesc Bellmunt, Jesús Garay o Joaquim Jordà son alguns dels cineastes representats a la retrospectiva.

Esteve Riambau presentarà personalment el cicle el dijous 25 d’octubre en la sessió inaugural en què es projectarà La vieja memoria, de Jaime Camino. El director de la Filmoteca també presentarà divendres 26 d’octubre la sessió que inclou tres films clandestins contra el règim franquista, entre ells la versió actualitzada El sopar, de Pere Portabella. Dissabte arriba el torn de La ciutat cremada i Mariano Lisa presentarà El campo es para el hombre, un film militant codirigit per Helena Lumbreras. Altres films són L’orgia, dirigida per Francesc Bellmunt o Ocaña, retrat intermitent de Ventura Pons.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió