Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

Catalunya i el País Basc es resistirien a l’extrema dreta en les municipals de 2019

Catalunya i el País Basc tornen a ser excepcions pel que fa a la línia política espanyola i es resistiran a l’extrema dreta en les eleccions municipals del maig del 2019, […]

Redacció
Redacció 27/12/2018

Catalunya i el País Basc tornen a ser excepcions pel que fa a la línia política espanyola i es resistiran a l’extrema dreta en les eleccions municipals del maig del 2019, segons l’últim baròmetre de la consultora GAD3 pel diari ‘ABC’. A Galícia, sobretot a Pontevedra, la possibilitat que PP, Ciudadanos i VOX sumin majoria és també molt baixa; així com a Santa Cruz de Tenerife (Illes Canàries).

En canvi, a la resta de l’Estat acabarien governant (amb més o menys probabilitat) els partits de l’ultranacionalisme espanyol, disparant-se el seu avantatge sobre l’esquerra en les capitals de província. L’excepció, de nou, Barcelona, on sembla pràcticament impossible que la dreta espanyolista amb els ultres de VOX sumin per governar.

Segons GAD3, el PP serà el partit més votat en les eleccions municipals sumant els seus resultats arreu de l’Estat (baixant només un punt respecte al 2015) i el PSOE continuaria en segona posició seguint la tendència de fa quatre anys. Ciudadanos aniria en tercera posició -ja molt lluny de populars i socialistes, tot i que pujant quatre punts des dels passats comicis municipals- i VOX apareix al baròmetre amb un 4% de l’estimació global de vot (unes 900.000 paperetes) si es manté la participació del 2015.

En aquest sentit,  l’enquesta preveu que la participació pugi del 64’9% al 66% en favor dels de Santiago Abascal, que aleshores podrien arribar al milió de vots. Podemos té una estimació de vot del 8%, a la qual s’ha de sumar el percentatge d’Izquierda Unida (4%). Els partits catalans no apareixen al baròmetre pagat per l’ABC.