Diumenge, 3 de juliol de 2022 - Edició 1438
La República

El 50è Festival Jazz de Barcelona recordarà Bebo Valdés en el seu centenari

El 50è Voll-Damm Festival Jazz de Barcelona commemorarà el centenari del naixement de Bebo Valdés (mort el 2013) amb un concert el 9 d’octubre a la Sala Barts de la […]

Redacció 14/09/2018
Europa Press

El 50è Voll-Damm Festival Jazz de Barcelona commemorarà el centenari del naixement de Bebo Valdés (mort el 2013) amb un concert el 9 d’octubre a la Sala Barts de la ciutat en què es projectaran vídeos inèdits de l’artista cubà, al costat d’una actuació de Drop Collective.

Aquesta edició festejarà les noces d’or del certamen amb més 150 concerts, dos mesos de programació i prop de 500 artistes: en roda de premsa aquest divendres, el director artístic del festival, Joan Anton Cararach, ha destacat que hi desfilaran artistes com el saxofonista Dave Liebman, que als seus 72 anys tornarà al certamen després d’haver-hi actuat el 1973, i el pianista Brad Mehldau, que al novembre tocarà al costat de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) a L’Auditori.

Chucho Valdés tornarà amb una revisió del seu projecte Jazz Batá en format quartet al Palau de la Música el 26 d’octubre, Avishai Cohen presentarà el seu espectacle ‘Let’s dance’ a la Sala Barts l’1 de novembre, i els brasilers Tribalistas portaran el seu ‘European Tour’ a l’Auditori del Fòrum el 28 d’octubre.

Al novembre, Els Amics dels Arts presentaran el seu ‘Symphonic Project’ al Palau de la Música i un dia abans oferiran un assaig obert al Teatre-Auditori de Sant Cugat del Vallès (Barcelona), que un any més serà un dels escenaris del festival fora de la capital catalana.

A més, el Festival Decajón repetirà com un dels plats forts amb les actuacions de José del Tomate al costat del seu pare Tomatito, Kiki Morente amb ‘Albayzín’ i Mayte Martín amb ‘Tempo rubato’, així com Diego El Cigala, que també homenatjarà Bebo Valdés amb ‘Lágrimas negras’, l’àlbum que va gravar al costat del pianista cubà el 2003.

Classes magistrals i concerts gratuïts

Cararach també ha explicat que seguiran les classes magistrals en el Conservatori del Liceu i que en aquesta edició el festival s’expandirà fora de les seves habituals sales per arribar als diferents districtes de la capital catalana amb concerts gratuïts en centres cívics.

A més, tornarà el Jazz&Food al Moll de la Fusta de Barcelona el 29 de setembre amb actuacions de Che Sudaka, The Black Barbies i Drop Collective, i els focs artificials de les Festes de Mercè tindran un apartat dedicat al festival.

“Sense grans artificis”

“No hem buscat grans artificis, continuem sent fidels i compromesos amb la gent”, ha indicat el director del festival i president de la promotora The Project, Tito Ramoneda, que també ha agraït el compromís d’Estrella Damm i de la resta de patrocinadors durant tots aquests anys.

També ha dit que un dels principals reptes és la reinvenció del certamen i la cerca de nou públic en una edició que també ha programat el concert familiar ‘És l’hora del Jazz’ amb Dàmaris Gelabert i que com a avantsala va arrencar a l’abril amb Cameron Greus Trio i a l’estiu va estar present al Festival Grec 2018 amb diferents artistes.

A més, ha apuntat que l’edició preveu gravar un dels concerts programats, així com reeditar i actualitzar l’any que ve el llibre que van publicar per la 40 edició.

El festival té un pressupost de més d’un milió d’euros, procedents majoritàriament de les vendes d’entrades, i per a aquesta edició ha tret a la venda més de 42.000 entrades, així com diferents abonaments.