Dissabte, 1 d'abril de 2023 - Edició 1710
La República

[Efemèride] 11 anys de la mort de la poetessa algueresa Maria Chessa Lai

Maria Chessa Lai  va ser una mestra d’escola i poetessa en català alguerès, figura destacada de la cultura catalana a l’illa de Sardenya

Redacció 06/02/2023
Maria Chessa Lai

Maria Chessa Lai (Monti, Itàlia, 15 de febrer de 1922 – l’Alguer, 6 de febrer de 2012) va ser una mestra d’escola i poetessa en català alguerès, així com una figura destacada de la cultura catalana a l’illa de Sardenya. Va guanyar el premi Rafael Sari i també tres vegades el Premi Ozieri, atorgat anualment a la millor poesia nova escrita en una llengua minoritària sarda.

Chessa Lai va estudiar a la Universitat de Sàsser i va ensenyar a l’antiga escola primària del Sagrat Cor durant quatre dècades. Com a poetessa bilingüe va publicar les seves poesies simultàniament en la variant algueresa del català i en italià. La majoria de les seves publicacions s’han recollit juntes en el volum La Mia Mar, publicat el 2005.

Després de la seva mort, el 2012, va ser guardonada amb el Premi Memorial durant la cerimònia de presentació del premi Alghero Donna, celebrat a Roma.

Seixanta-nou dels seus poemes traduïts a l’anglès es van publicar l’any 2020, en una edició bilingüe català/anglès, sota el títol: ”Collected Poems/ Recull de poesies de l’Alguer”

Font: Viquipèdia